Računalni virus s upozorenjem MUP-a i dalje aktivan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Računalni virus koji od početka godine napada te blokira računala i dalje je prisutan u Istri kao i u ostatku Hrvatske, upozorava PU istarska.

Nakon što su građani Novigrada, Poreča i Pule u veljači prijavili ukupno pet računalnih prijevara policiji su od 3. do 8. travnja prijavljena još dva slučaja u Puli te po jedan u Poreču i Umagu.

U svim slučajevima su osobe dok su pregledavale internetske stranice na osobno računalo primile lažnu obavijest MUP-a da krše autorska prava, s upozorenjem da su dužne platiti novčanu kaznu u iznosu od 500 kuna, a nakon izvršene uplate MUP bi navodno uklonio blokadu. Građani, međutim, nisu nasjeli već su događaje prijavili policiji.

Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o trojan virusu - GVU "Trojan" koji izvodi takozvanu "otmicu" računala.

- GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad, pojašnjavaju iz PU istarske.

Istovremeno, korisniku se pojavljuje poruka da su otkrivene ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. Od korisnika se potom traži da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice nakon čega će u roku od 72 sata računalo biti odblokirano.

Iz MUP-a upozoravaju da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a. Stoga građanima Istre iz policije savjetuju oprez te da svaki slučaj računalne prijevare prijave na broj 192. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter