Racunala štite lažni antivirusi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znatan broj racunala opremljen je sigurnosnim softverskim rješenjima koja su besplatno ili uz odredenu naknadu instalirali sami korisnici, no, upozorava Symantec, veliki dio takvog softvera predstavlja vecu prijetnju racunalima nego što ih štiti od raznih napasti.

Cyberkriminalci se koriste raznim metodama za distribuciju svojih zlocudnih aplikacija, a jedna od najpopularnijih je serviranje pop-up prozora korisnicima pri posjeti odredenim web stranicama u kojima ih se upozorava da im je racunalo ranjivo. Naravno, nudi im se potpuna zaštita, i to ili potpuno besplatno ili uz odredenu, najcešce nisku, naknadu.

U vecini takvih slucajeva, umjesto pravovaljane zaštite od racunalnih napasti, korisnicima se servira softver za udaljeno preuzimanje racunala ili jednostavnu kradu osobnih podataka poput brojeva kreditnih kartica i slicnih, upozoravaju iz Symanteca.

Strucnjaci antivirusnog tabora Symantec pronašli su 250 razlicitih varijanti 'sigurnosnog' softvera s nazivima koji zvuce prilicno vjerodostojno, poput Antivirus 2010 ili SpywareGuard 2008, a zabilježili su oko 43 milijuna preuzimanja istih tijekom perioda od jedne godine.


Podijeli: Facebook Twiter