Računala preobrazila modernu arhitekturu


Više od dvjesto arhitekata iz Hrvatske, zapadne Europe i SAD-a sudjelovalo je u radu Drugog simpozija arhitekture Proto-Eko-Logika, održanog proteklog vikenda u prvom našem dizajnerskom hotelu Lone. Ovogodišnji simpozij, događaj godine na području arhitekture, prostornog uređenja i održivog razvoja u Hrvatskoj i regiji, nazvan "The Field is Open", posvećen je digitalnoj fabrikaciji i novim računalnim modelima koji u potpunosti mijenjaju djelovanje arhitekata i poveznice ekologije, arhitekture i građevinska produkcije.

Kako su nam pojasnili kustosi simpozija Alisa Andrašek i Bruno Juričić, moderna arhitektura je doživjela revolucionarnu preobrazbu, u kojoj su uz pomoć modernih računalnih modela i suradnje s drugim stručnim područjima preskočene brojne faze u urbanizmu i gradnji.

Arhitekti danas ne samo na osmišljavaju gradnju, već s urbanistima, građevinskim inženjerima i proizvođačima dogovaraju tehnologiju i materijal gradnje, što otvara neslućene mogućnosti. Uz pomoć sofisticirane proizvodnje moguće je tako direktno iz računala proizvesti sklopove građevina i drugih artefakata, koje se potom bolje uklapaju u okoliš.

Na žalost nove tehnologije se ne primjenjuju u Hrvatskoj i široj regiji, pa je rad simpozija sniman, te se može pogledati na web stranicama organizatora Mediteranskog Laboratorija za Arhitekturu i Urbanu strategiju (MLAUS). Misija simpozija je dugoročno podizanje svijesti o važnosti održivosti i ekološki integriranom razvoju u urbanom planiranju i arhitekturi.

Na znanstvenim panelima u Rovinju nastupili su znalci iz arhitekture, dizajna, umjetnosti, urbanog planiranja, ekologije, sociologije i filozofije. Tu je primjerice izlagao Peter Testa iz Los Angelesa, pionir implementacije digitalne produkcije u arhitekturi. Na simpoziju je sudjelovao i Hernan Diaz Alonso, dobitnik brojnih nagrada u arhitekturi i dizajnu te posljednjeg i prestižnog programa MOMA-e. Tu je bio i Graham Harman, kontraverzni suvremeni filozof, koji se bavi objektno-orijentiranom filozofijom. Iz Zuricha su došli ponajveći stručnjaci u primjeni arhitekture i računalnih modala Michael Hansmeyer i Philipe Morel.

Simpozij je za sudionike bio besplatan, a MLAUS ga je organizirao uz podršku Maistre, Istarske županije i Grada Rovinja. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter