Racun možete platiti i u eurima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Informacija da ce turisti u ugostiteljskim objektima usluge ubuduce moci placati u devizama izazvala je val oduševljenja medu ugostiteljima, posebice onima ciji su objekti na obali, a koji takvo nešto traže vec godinama.

Nije ni cudno da traže da mogu naplacivati usluge u eurima, dolarima i drugim valutama s obzirom na to da žive pretežito od turista koji nemaju svaki put sa sobom kune. Naravno, takav je problem bio najveci u slucajevima kad restoran nije u gradu, odnosno u blizini bankomata ili mjenjacnice.

Placanju u stranoj valuti zeleno svjetlo dala je Hrvatska narodna banka. Tako proizlazi iz internog dopisa predsjednika Hrvatske obrtnicke komore Dragutina Ranogajca od 1. lipnja koji je kolege obavijestio o nacinu naplate tzv. nerezidentnim fizickim osobama. Ugostitelj mogucnost naplate u stranoj valuti može prihvacati samo iznimno i ne smije ga oglašavati ili pretpostavljati naplati u kunama.

Devize se gostima mogu uzeti kao sredstvo placanja kada nije moguce zamijeniti stranu valutu u kune zbog toga što su mjenjacnice i banke zatvorene ili je vrijeme boravka gostiju ograniceno, što je slucaj s posjetiteljima s cruisera.

Stranu valutu ugostitelj je dužan položiti na svoj bankovni racun u roku od tri radna dana od dana naplate usluge. Racun za placanje usluge ispostavlja se u kunama, a preracun u stranu valutu obavlja se po srednjem tecaju HNB-a.

Predsjednik Ceha ugostitelja Obrtnicke komore Istarske županije Dušan Cernjul veseli se ovoj lijepoj vijesti, za koju kaže da je samo jedna u nizu kojom se stvari, za ugostiteljstvo, krecu nabolje te su znak da se približavamo Europskoj uniji.

Ova informacija mogla bi za sobom vrlo brzo povuci lavinu i drugih obrtnika koji pružaju turisticke usluge, a koji ce takoder vjerojatno tražiti da se izjednace s ugostiteljima. Navodno se nezadovoljni trgovci, taksisti i ostali planiraju vec iducih dana obratiti HNB-u i HOK-u.  (Piše Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter