Racari: Oranica kliznula deset metara


Uslijed velikih oborina kao da se otvorila zemlja u selu Racari nedaleko Račica na Buzeštini. Pola oranice s ječmom kliznulo je desetak metara a mjestimično i propalo više od pet metara. Dio je ispresijecan pukotinama dubljim od metra, a dio je završio u provaliji i rascjepu koji se otvorio na blagoj padini ispod sela Racari. Od četiri tisuće četvornih metara površine u klizanju terena uništeno je gotovo dvije tisuće.

Od pogleda na zelenu oranicu ispresijecanu pukotinama, hvata blaga jeza. Čak ni najstariji mještani sela Racari ne pamte takav slučaj. "Dogodilo se to doslovce preko noći. Ujutro sam krenuo rezati lozu u obližnji vinograd. Kada sam došao bliže imao sam što vidjeti. Rasplakao sam se od muke pri pogledu na duboke pukotine i provaliju. Nestalo mi je pola najplodnije oranice", ispričao nam je vlasnik, 52-godišnji Dario Matković. Veliko klizište ispod sela Racari je petstotinjak metara zračne linije udaljeno od prvih seoskih kuća pa selo nije ugroženo.

Sjever Istre zbog svoje geološke građe obiluje klizištima. Pokrenuta obilnijim oborinama neka od njih se povremeno aktiviraju. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter