Rabota kod crkvice Sv. Ane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zasukali su rukave i zdušno prionuli cišcenju i uredenju vidikovca Goricica i okoliša crkve Sv. Ane. Raboti održanoj u organizaciji Vijeca Mjesnog odbora Buzet odazvalo se 30-ak žitelja koji su završetak akcije obilježili piknikom i druženjem.

– Ovo je prva, ali ne i posljednja akcija cišcenja najljepšeg buzetskog vidikovca kojeg sve cešce posjecuju turisti, porucio je predsjednik MO-a Zlatko Zugan, zadovoljan što se u rabotu ukljucilo i puno mladih.

Akcijom je ujedno obilježen dovršetak prve faze uredenje crkvice Sv. Ane. Sanirano je krovište, zvonik i prednja fasada te postavljeni oluci. Zbog recesije, predvidena elektrifikacija unutarnjeg i vanjskog dijela, pricekat ce bolja vremena. Inicijator sanacije ovog sakralnog zdanja, Mjesni odbor Buzet, osigurao je oko šest i pol tisuca, a Grad Buzet 20 tisuca kuna.







U planu je, kaže Zugan, u dogovoru s Konzervatorskim odjelom, urediti i unutrašnjost crkvice u gradskom vlasništvu koja spada u raritetne primjere. Ne samo što je crkvica Sv. Ane jedini sakralni objekt na podrucju buzetskog MO-a, vec je i prava rijetkost, da je sakralni objekt pod kapom jedinice lokalne samouprave.

Krajnji cilj je u cijelosti urediti vidikovac na Goricici, postaviti klupice i valorizirati crkvicu koja bi se mogla koristiti kao galerijski prostor i mjesto održavanja izložbi i drugih kulturnih sadržaja.

Kako bi prikupio sredstva za obnovu crkvice, MO Buzet, koji je sa svoje dvije tisuce stanovnika najveci medu jedanaest MO-a na buzetskom podrucju, prošlog je ljeta pokrenuo i pucku feštu pod nazivom Fešta sv. Ane na Goricici.


Podijeli: Facebook Twiter