Rabac: Ove sezone plaža za invalide

Rampa za osobe s invaliditetom u Rapcu (R. SELAN)
Rampa za osobe s invaliditetom u Rapcu (R. SELAN)

Turistička ponuda Rapca bit će ove sezone, kako je najavljeno na nedavnoj Skupštini TZ-a Grada Labina, obogaćena plažom za kućne ljubimce, a na tu su vijest članovi Udruge osoba s invaliditetom mahom reagirali sa: "Psima i mačka plaža, a nama ništa!"

Ipak, osobe s invaliditetom dobit će prostor na plaži prilagođen njihovim potrebama do početka turističke sezone, doznajemo od Donalda Blaškovića, gradskog pročelnika za komunalne djelatnosti. Uredit će se na desnom kraju Vele đirine, najveće rabačke plaže, a investirat će Grad, njegova TZ i Ministarstvo turizma.

Rampa za ulaz osoba s invaliditetom u more postoji već niz godina na krajnjoj lijevoj strani Vele đirine, ali ju je gradska vlast odlučila srušiti jer se lokacija pokazala neprikladnom, prije svega jer je otvorena udarima juga, a osim toga u taj kutak zaljeva morske struje često donose smeće.

- Obišli smo s članovima Udruge više puta svu rabačku obalu u potrazi za odgovarajućim mjestom, ali nikad nismo uspjeli odrediti jedno koje bi u potpunosti zadovoljavalo. Rabac je po tome specifičan zbog reljefa i otvorenosti prema buri i jugu, kaže Blašković.

Prvotan projekt bio je plažu urediti odmah do sadašnje rampe nakon njenog rušenja. Betonirala bi se površina od 24 četvorna metra i na nju montirale dvije specijalne ležaljke za invalide, montažne stepenice za ulazak u more i montažna rampa za silazak kolicima. Odgovarajući sanitarni čvor nalazi se u blizini. Ali, pozicijom nisu bili zadovoljne ni stručne osobe, ni korisnici, pa je odlučeno da se to učini na drugom kraju plaže. Ukupna investicija procijenjena je na oko 250 tisuća kuna. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter