Rabac odgodio investiciju u Lanternu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hotelska kuca Rabac odgodila  je obnovu i dogradnju apartmana Lanterna, prvotno planiranu za posljednji ovogodišnji kvartal, izvijestio je Edi Cernjul, predsjednik Uprave tvrtke koja djeluje u sklopu grupacije Valamar, na zadnjoj sjednici Skupštine labinske Turisticke zajednice. Investiciju vrijednu oko 45 milijuna kuna, kojom ce nekadašnji apartmani Remac udvostruciti sadašnje dvije zvjezdice, prolongirat ce za godinu dana zbog, kako je objasnio, kašnjenja urbanistickog plana Rapca te izmjena i dopuna prostornog plana grada Labina.

- Te dokumente, koji definiraju uvjete rekonstrukcije i mogucnosti dogradnje, cekamo duže od pet godina. Bez njih ne možemo razvijati nove proizvode, nužne za tržišnu konkurentnost. Apartmani Lanterna - za koje je spremna kompletna dokumentacija, lokacijska dozvola, a ceka se gradevinska - cine cjelinu s hotelom Sanfior i dio su zone Girandella. Moramo znati i što cemo i uz koje uvjete moci uciniti s tamošnjim centralnim restoranom i preostala tri paviljona. I njih, naime, planiramo rekonstruirati te s dvije zvjezdice podignuti na cetiri, sve pod radnim nazivom Valamar Club Girandella, tvrdi Cernjul.

Istice da se velika investicija u apartmane Lanterna teško može sagledavati zasebno, bez uvida u cjelokupne sadržaje destinacije koje predvidaju upravo prostornoplanski dokumenti.

Cernjul je i ranije, za tematske sjednice Gradskog vijeca o turizmu, naglašavao da lokalna samouprava pruža okvir za poslovanje hotelijera, izmedu ostalog i kroz urbanisticke planove. "Velika ulaganja propadaju iz banalnih razloga, investitori vam nece držati novac na stolu, a bez toga danas je samo pitanje vremena kada ce vas pojesti mrak", upozoravao je.

Važna odrednica za ulaganja, napominje, jest i dovršetak price o Zakonu o turistickom zemljištu, konkretno dugorocno definiranje namjene te ostalih uvjeta koncesije za parcele oko hotela.

Labinski gradonacelnik Tulio Demetlika, koji voli isticati ucinkovitost svoje uprave u donošenju prostornoplanske dokumentacije kao preduvjeta za investicije, najavljivao je usvajanje spomenutih UP-a i PP-a do konca prošle godine. Kašnjenje pravda potrebom izrade konzervatorskih podloga koje prvotno nisu bile predvidene.

- Donošenje ne ovisi samo o Gradu. Doduše, s pulskim Konzervatorskim odjelom, otkako je promijenio vodstvo, ucinkovitije suradujemo, kaže Demetlika. Predvida da bi UP i PP mogli na amenovanje gradskim parlamentarcima na sjednici pocetkom svibnja, nakon dobivanja suglasnosti nadležnih institucija.

Cernjul se požalio i da konzervatorski elaborat u prijedlogu UP-a Rapca, štiteci vrijednost hotelske arhitekture 70-ih godina, namece rigorozna ogranicenja ulagacima "kao da se radi o pulskoj Areni".

- Naša se tvrtka brine da preizgradenošcu vizualno ne zagaduje prostor. Hotelske kuce, uostalom, sacuvale su arhitektonske i ambijentalne vrijednosti Rapca, za razliku od stambenog dijela koji je bespovratno upropašten. Vjerujem da ce nam se ipak uvažiti argumenti za javne rasprave o planovima, tj. da se omoguci razvijanje proizvoda prema zahtjevima današnjeg tržišta, a ne onog prije 40 godina, zakljucuje prvi covjek Rapca d.d.

U hotele tvrtke Rabac kroz sedam godina trebalo bi investirati više od 50 milijuna eura s ciljem postizanja, odnosno održavanja konkurentnosti, procjenjuje Edi Cernjul, predsjednik Uprave. To je imperativ ponajprije zbog cinjenice da oko 40 posto smještajnih kapaciteta broji samo dvije zvjezdice.

U pripremu ove sezone ulaže se oko osam milijuna kuna, najviše na podizanje standarda hotela Alegro i Miramar (bivši Castor i Polux). Rijec je o nastavku lanjske investicije kada je njihovo uredenje stajalo 10 milijuna kuna.

U posljednjih osam godina Rabac  d.d. je u svoje objekte, veli Cernjul, investirao više od 190 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter