Rabac: Najveće turističko gradilište u Hrvatskoj


Više od pola milijarde kuna vrijedno Valamarovo ulaganje, najveća njihova investicija do sada, umnogome će podignuti labinski, istarski i hrvatski turizam. I na ovom primjeru vidimo da se nama turizam ne događa slučajno jer je jasno da se ovako velike investicije ne bi mogle realizirati bez dugoročnog planiranja i sinergije privatnog i javnog sektora koju gradimo u Istri i koja daje rezultate. Mi i u novom masterplanu predviđamo cijeli niz budućih investicija koje će nam pomoći da povećamo popunjenost turističkih kapaciteta, ali i broj zaposlenih, istaknuo je u razgovoru s novinarima istarski župan Valter Flego nakon što je zajedno s gradonačelnikom Labina Tuliom Demetlikom i predsjednikom Uprave Valamar Rivijere Željkom Kukurinom obišao golemo gradilište u Rapcu, najveće gradilište u hrvatskom turizmu.

Otvoreni i deset mjeseci u godini

Oko 16 hektara zemljišta duž rabačke obale od sredine listopada pod opsadom je bagera, dizalica i druge građevinske mehanizacije kojom upravlja više od 1.100 radnika i 60-ak inženjera, arhitekata i projektanata zaduženih za praćenje i nadzor radova, iz čak deset građevinskih tvrtki glavnih izvođača te njihovih brojnih kooperanata. Na gradilištu je devet kranova, a ukupno je planirana ugradnja oko 20.000 kubika betona. Na svim se objektima radi paralelno, u dvije smjene. Tu će nići, već do predstojeće turističke sezone, dva luksuzna ljetovališta - Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort, oba s četiri zvjezdice. Zajedno će raspolagati sa 764 sobe i više od 2.700 turističkih ležajeva u 15 zgrada, a riječ je o dosad najvećoj investiciji Valamar Riviere, vrijednoj 562 milijuna kuna. Budući turistički kompleksi trebat će više od 620 radnika, a svi sadržaji bit će na raspolaganju lokalnom stanovništvu, tvrde odgovorni. Kažu da je na gradilištu više od polovice izvođača gradnje i dobavljača opreme iz Istre.

- Ovo ulaganje sigurno će pozicionirati Rabac i Labin kao prestižnu turističku destinaciju. Dokazali smo da imamo i građevinsku operativu jer je većina kooperanata s ovog područja, sve do projektanata, a otvaranjem ova dva resorta otvorit će se 350 novih radnih mjesta, uz podizanje kvalitete turističke ponude i stvaranje novih vrijednosti za labinski kraj i čitavu Hrvatsku, rekao je labinski gradonačelnik Demetlika.

Uz smještajne kapacitete, u sklopu resorta uredit će se devet tematskih restorana, 13 bazena s čak 1.760 kvadrata vodene površine, Maro klub i više igrališta za djecu, dva zabavna centra te unutarnji i vanjski fitness i wellness, a obnovit će se plaže i poznata rabačka šetnica, uz naravno, hortikulturno opremanje.

- To je najveća investicija u hrvatskom turizmu do sada, a za Istru i cijelu Hrvatsku važna je i zbog dva strateška partnerstva koja smo dogovorili s dva najveća turoperatora u svijetu, TUI-jem i Rewe grupom, koji će u iduće tri godine u Rabac dovesti više od 100 tisuća gostiju. Time će se značajno unaprijediti turistička promocija Istre, povećati broj avio-gostiju i stvoriti mogućnosti za produljenje turističke sezone. Cijene u ovim objektima bit će do tri puta veće nego do sada, s dvije i tri zvjezdice dižu se na četiri i pet zvjezdica, što će značajno promijeniti strukturu potrošnje i ponude. Neki od objekata radit će do deset mjeseci, istaknuo je Željko Kukurin. (Duška PALIBRK, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter