Rabac konačno dobio javni mjesni prijevoz

Bez stresa po špežu na rivu
Bez stresa po špežu na rivu

City busom, koji već dva tjedna prometuje Rapcem, konačno je ispunjena višegodišnja želja mještana i iznajmljivača privatnog smještaja: stambeni dio, smješten na brdu, približen je obali.

Na kupanje, po špežu, ali i k liječniku na rivu sada se može komotnije, bez notornih boljetica u vidu beskonačnih potraga za parkingom u turističkom adutu istočne Istre.

Profitirati bi mogli i ugostitelji u drevnom Labinu jer minibus od 20 do jedan sat povezuje ljetovalište s pet kilometara udaljenom starogradskom jezgrom.

Prijevoz obavlja gradsko Komunalno poduzeće 1. maj. Prvi bus polazi iz Girandelle za Gornji Rabac u 8 sati, a vozi cijeli dan svim ulicama, zaustavljajući se na čak 19 svježe obilježenih stanica.

- Autobus se oduvijek spominjao, a sad smo ga, eto, dobili. Ipak ima napretka! Neophodan je za starije koji ne mogu voziti, a ni hodati uzbrdo s rive, gdje je između ostalog ambulanta. Turisti uglavnom ne vole autom do plaže, žele opušteno na kupanje pa ću im predložiti da koriste bus, rekla nam je Marija Milevoj iz Lošinjske ulice.

Njena susjeda Bruna Faraguna također ne skriva oduševljenje. Podsjeća da je još ovdašnja udruga iznajmljivača, dok je postojala, prije više od pet godina predlagala uvođenje minibusa. Bus zasad, primjećuje, često bude i prazan, no vjeruje da će uz malo reklame, pogotovo od 15. srpnja, u špici sezone, biti drukčije.

- Želim da ovakav prijevoz pod bilo koju cijenu opstane jer je to velika dopuna naše turističke ponude. Danas se sve gleda kroz rentabilnost, ali nadležni trebaju iznaći način financiranja: možda kroz doprinos Turističke zajednice, dijelom i sufinanciranje samih iznajmljivača, vlasnika apart-hotela… Možda i s jeftinijom kartom. U inozemstvu su, u nekim sredinama, takvi busovi i besplatni, ističe Faraguna. (piše i snimio I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter