R. Barbieri i R. Cuzzolin prešli Jadran u kajaku

Roberto Barbieri, Marino Budicin i Riccardo Cuzzolin na pozornici uz rovinjsku rivu (A. POKRAJAC)
Roberto Barbieri, Marino Budicin i Riccardo Cuzzolin na pozornici uz rovinjsku rivu (A. POKRAJAC)

Uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju talijanski kajakaši Roberto Barbieri i Riccardo Cuzzolin kajakom su prešli Jadran. Krenuli su ujutro u 9 sati iz Grada prema Savudriji i potom uz obalu u 20 sati stigli u Rovinj. Za 50 morskih milja im je tako trebalo 11 sati, pa su u prosjeku plovili 4,5 milja na sat.

- Vrijeme nam je bilo dobro do Novigrada, kada smo do Vrsara morali veslati prema vjetru. Planirali smo da ćemo putem naići na takve poteškoće, pa smo krenuli ranije, rekao nam je Roberto Barbieri nakon što je dodirnuo mali mol.

Na obali je veslače koji su više puta prelazili Jadran uz Rovinjce dočekao zamjenik gradonačelnika Rovinja Marino Budicin, koji im je uručio plakete. Roberto Barbieri mu je tom prigodom pročitao i predao pismo gradonačelnika njihovog grada San Dona di Piave Andrea Ceresela rovinjskom gradonačelniku Giovanniju Sponzi, kojim mu čestita ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

- Dolazim u Rovinj od 1991. godine, kada je u Hrvatskoj bjesnio rat. Ovdje imam mnogo prijatelja, pa nisam htio propustiti ovaj za vas povijesni dan, rekao je uz pozdrav sa pozornice Barbieri.

Roberto Barbieri i Riccardo Cuzzolin su inače trostruki Guinessovi rekorderi u kajakaškim rutama. Posljednja je njihova prošlogodišnja avantura započela u Jesolu, preko Grada, Savudrije i Novigrada s ponovnim povratkom u Jesolo. Tada su prošli 100 milja za što im je trebalo rekordnih 23 sata i 35 minuta. Dolazak u Rovinj im je ipak poseban jer su prešli Jadran bez pratnje. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter