Quinoa krcata vitaminima i mineralima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Quinoa - sveta biljka starih Inka je prije nekoliko godina stupila i na naše tlo u obliku neobradene žitarice. U ponekim specijaliziranim trgovinama možda je i uspijete naci u obliku pahuljica ili tjestenine, ali nerijetko ce vas visoka cijena tih proizvoda odgovoriti od kupnje. Najpristupacnija je naravno u originalnom nepreradenom obliku - 500 grema košta izmedu 25 i30 kn.

Ta ce vam kolicina trajati podjednako, ako ne i duže od riže ili ostalih žitarica koje quinoa odlicno zamjenjuje. Ustvari, obzirom da sadrži apsolutno sve esencijalne aminokiseline (one koje tijelo ne može samo proizvesti), po nutritivnoj je kvaliteti vrlo blizu mesu, ribi te mlijecnim preradevinama.

Dakle, zajedno s vrlo slicnim amarantom, ima najviše bjelancevina od svih ostalih žitarica, a baš ta paleta esencijalnih kiselina je kljucni razlog zbog cega je na prvom mjestu svog jestivog zrnja. Iako quinoa per se nije žitarica vec sjeme, tako je zovemo jer je karakteristikama pripreme i kuhanja najbliža žitaricama. To je sjeme biljke koja je u bliskom srodstvu s repom, špinatom i slicnim lisnatim povrcem.

Zrno je maleno te izgleda kao da je dobiveno križanjem prosa i sezama. Quinoa je jedna od najotpornijih biljki na svijetu i još uvijek jedna od vrlo rijetkih koje su na policama najcešce organskog porijekla. Listovi biljke izgledaju poput listova špinata, a zanimljivo je da su prvi doseljenici, odnosno osvajaci uništavali urode jer su bili uvjereni da domorocima daje nadljudske moci. To leži i u cinjenici da su je Inke zvale majkom svih žitarica, redovito slavile urode i na njoj bazirale prehranu vjerujuci u njeno snažno djelovanje.

Skuhana quinoa je lagano hrskava, ali i kremasta te izgledom podsjeca na cous-cous. Okusom je relativno neutralna (odlicno upija ostale okuse i zacine) te pomalo orašasta. Kuha se poput bijele poparene riže, a upija vodu u omjeru 2:1. Nažalost, u Europi je doslovce nemoguce naci listove biljke quinoe ciji je okus vrlo slican vec spomenutom špinatu.

Prije kuhanja je možete isprati pod mlazom vode što ce joj poboljšati okus i ukloniti eventualnu gorcinu. U klasicnim receptima koji zahtijevaju druge žitarice, slobodno na isti nacin koristite quinou. Izvrsna je i u slatkim jelima, desertima ili za dorucak. Varijacija je tisuce, a niti jedno drugo zrno nije toliko krcato vitaminima i mineralima. K tome, poput amaranta, idealna je za sve koji su alergicni na gluten, ali i za one koji bi trebali povecati unos kalcija, željeza i magnezija.

Možete je kupiti u svim trgovinama zdrave prehrane, ali i u odredenim kozmeticko-prehrambenim lancima.


Podijeli: Facebook Twiter