Špinat je namirnica koja se najčešće poslužuje kao prilog, no naš je prijedlog da ga iskoristite kao dodatak popularnom francuskom slanom „kolaču“ poznatom kao quiche. Osim špinata u receptu se može koristiti i blitva. Smjesu kojom se puni tijesto možete peći i samostalno, u silikonskim kalupima za muffine. Tada ćete dobiti pravi proteinski obrok pogodan za ponijeti sa sobom u prirodu ili na posao. Ovaj recept koji predlažemo može biti predjelo, ali i glavni obrok. Dovoljno je poslužiti ga uz sezonsku salatu. Jednom kada savladate osnovni recept uvijek može
Sastojci:
Za tijesto: 300 grama brašna, 150 grama maslaca narezanog na kockice, 1 jaje, po potrebi još 2 žlice vode za povezivanje, sol, crvena paprika (po želji).
Za nadjev: 5 jaja, 500 grama svježeg špinata, 2 mlada luka, 100 grama pancete, 250 grama ricotte, pola vrećice parmezana, 3 dcl slatkog vrhnja, sol, papar, muškatni oraščić
Priprema: Zamijesiti tijesto i ostaviti ga u hladnjaku na pola sata. Razvaljati i njime obložiti kalup za pitu. Nabosti vilicom i kratko staviti u zamrzivač. Narezati mladi luk i pancetu i kratko ih popržiti na teflonskoj tavici. Na to dodati špinat (ako su listovi veliki narezati ih na veće komade) i pustiti da povene (ovo je jako važno kako špinat tijekom pečenja ne bi pustio vodu). Pomiješati jaja sa ricottom i slatkim vrhnjem, dodati sol, papar i muškatni oraščić. Tijesto peći na 180 stupnjeva 15 minuta.
Na tako pečeno tijesto staviti špinat i pancetu, preliti smjesom od jaja i za kraj posuti parmezanom. Peći 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva (mora dobiti zlatnu boju). Kada je pečeno pustiti pola sata da se stisne i tek tada poslužiti. Odlično je i hladno. (NL)