QR kodovi na 28 pulskih povijesnih znamenitosti

QR kodovi na pulskim znamenitostima
QR kodovi na pulskim znamenitostima

Na Portarati je prezentirana nova gradska turistička ponuda - informativne ploče za pulske spomenike s QR kodovima koje su zajednički izradili Arheološki muzej Istre i pulska Turistička zajednica.

Ploče s QR kodovima za "pametne" telefone omogućavat će turistima, ali i Puljanima željnim širenja znanja o povijesti svoga grada da u "tren oka" saznaju sve o spomeniku i lokaciji antičke, ali i srednjovjekovne, pa i izgubljene, Pule. Ovoga tjedna informativne ploče već su postavljene uz devet pulskih zdanja: gradske zidine, Slavoluk Sergijevaca, Herkulova vrata, Malo i Veliko rimsko kazalište, Agripininu kuću, Franjevački samostan, Mozaik kažnjavanja Dirke i Oktogonalni mauzolej.

Prezentaciju rada održali su direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, te pročelnik društvenih djelatnosti Erik Lukšić.

- Ukupno će se postaviti 28 informativnih ploča uz najpoznatije pulske spomenike i zdanja. Željeli smo gostima pružiti što više informacija i za to koristimo moderne tehnologije kako bi išli u korak s vremenom.

Vjerujemo da će ovu mogućnost koristiti i brojni Puljani jer jednim klikom možete doći do tekstova koje je pripremio Arheološki muzej i koji će vam dati sve informacije o spomeniku i njegovoj povijesti, rekla je Cinkopan.

- Cilj je svima omogućiti upoznavanje povijesti Pule, kako turistima tako i lokalnom građanstvu. Ovdje nije riječ samo o antičkim spomenicima već i onim srednjovjekovnim, ali i muzejima i zdanjima od posebne važnosti za naš grad.

Program je izuzetno feksibilan i u budućnosti ga namjeravamo širiti i na nove sadržaje, pogotovo "nevidljivu Pulu", odnosno razne spomenike i crkve kojih više nema, a imamo dokaza da su nekad postojali u Puli, rekao je Komšo, najavivši da će narednih tjedana informativne ploče s QR kodovima osvanuti na još 19 pulskih zdanja poput Amfiteatra, Dvojnih vrata, Kaštela, Arheološkog muzeja, Katedrale, Foruma gdje će se postaviti skupna ploča te Tržnica i Mornaričko groblje.

Do željenih podataka o spomeniku vrlo je lako doći vlasnicima pametnih mobitela. Potrebno je tek instalirati, a postoji više njih besplatnih, aplikaciju za skeniranje, te je uključiti i fokusirati na QR kod informativne ploče koji je u blizini spomenika. Za par sekundi na ekranu mobitela pojavit će se internetska stranica s fotografijama i tekstom o spomeniku koji će vas upoznati sa svime onime što se, ili niste, znali, o bogatoj povijesti grada.

Na primjer, ukoliko se skenira QR kod postavljen kod Herkulovih vrata (Circolo), na pametni telefon stižu sve relevantne informacije o nekadašnjim gradskim vratima poput godine gradnje, presjeka kroz povijest, njegove namjene te svega onog što bi posjetitelja moglo zanimati.

Uvođenjem takozvanog on-line vodiča za pametne mobitele Pula postaje jedan od prvih gradova u zemlji koji će svojim građanima i posjetiteljima ponuditi ovakvu vrstu usluge. (G. ROJNIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter