Puževim korakom do kataloga slobodnih poslovnih zona

(arhiva GI)
(arhiva GI)

Tijekom predstavljanja mjera za spas istarskog gospodarstva u studenom prošle godine, istarski župan Valter Flego otkrio je da su za ulaganje u Istru zainteresirani talijanski i austrijski ulagači koji bi zbog jeftinije radne snage i poreznih olakšica, svoje pogone i proizvodnju djelomično ili potpuno preselili u Istru.

Ustvrdio je župan tada, kako se investitorima moraju ponuditi lokacije na kojima bi smjestili pogone najavivši izradu kataloga slobodnih poslovnih prostora i hala ne bi li se investitore odmah po dolasku, moglo uputiti u određenu industrijsku zonu ili prazan poslovni prostor.

Od toga je prošlo skoro pa godinu dana, no ta objedinjena baza još nije gotova. Gdje je zapelo, pitali smo Istarsku županiju, a odgovorio nam je nadležni pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić. On tvrdi da je baza slobodnih prostora na području istarskih gradova i općina u fazi realizacije.

-Prikupljamo sve podatke koji bi trebali biti objedinjeni do kraja godine. Tada ćemo znati s točnošću o kojima se prostorima radi te kako ih na najbolji mogući način staviti u funkciju razvoja, kazao je Damijanić. Po njegovim riječima, Istarska županija i Istarska razvojna agencija (IDA) pokrenule su u ožujku portal ISTRALAB s ciljem umrežavanja i planskog povezivanja laboratorija te znanstvene i istraživačke infrastrukture radi  boljeg iskorištenja materijalnih i ljudskih resursa.

-Po tom principu želimo razviti i bazu slobodnih pogona koji će biti na raspolaganju svim potencijalnim investitorima, kako domaćim, tako i stranim, kazao je Damijanić.

Na pitanje kakav će biti koncept korištenja pogona u koje bi mogli useliti zainteresirani investitori  te koliko će iznositi najam, Damijanić veli da je prvi korak prikupljanje svih relevantnih podataka.

 -Tek nakon toga ćemo, zajedno s gradovima i općinama, dogovoriti najprihvatljiviji model prezentacije. Najvažnije je da ti prostori ne zjape prazni već da budu prepušteni na korištenje poduzetnicima. Interes svakako postoji, što govori i nedavna analiza po kojoj je Istarska županija rekorder po broju malih i srednjih poduzeća te po dobiti od poduzetništva, rekao je Damijanić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter