Puževi u Galižani - delicija koju Europa obožava

Puževi se mogu pripremiti na mnogo zanimljivih načina, kaže Anđela Cvjetković (M. ANGELINI)
Puževi se mogu pripremiti na mnogo zanimljivih načina, kaže Anđela Cvjetković (M. ANGELINI)

Više od 650 porcija palente s puževima prodanih na nedavnoj Fešti od puži u Galižani pokazali su koliko su puževi, ovdje znani kao "ciochi", popularni i traženi.

Puževe, kojih je za taj šugo pripremljeno 40 kilograma, za ovu je manifestaciju dobavila tvrtka Helicikultura iz Matulja. Na području Hrvatske imaju 150 kooperanata te se bave uzgojem, otkupom, preradom i veleprodajom puževa, a nude ih i u svom agroturizmu Manjon nedaleko od Opatije, čime imaju zaokružen cijeli ciklus od uzgoja do stola, navodi Anđela Cvjetković iz Helicikulture.

U Galižani je na meniju bio klasični vinogradarski puž koji se jede u cijeloj Hrvatskoj, kaže Cvjetković. Na svom su štandu nudili i salamu s puževima.

- To je jedna od inačica kako simpatično "podvaliti" puža nekome tko ga inače nije probao. Ustvari, radi se o istarskoj kobasici s puževima. To je klasična dimljena istarska kobasica, sušena u prirodnom ovitku, a sadrži 30 posto puževa i to je ono što joj daje ekstra aromu, veli Anđela Cvjetković.

U svom agroturizmu, dodaje, nude 40-ak jela s puževima, no prati se sezona pa se novi recepti stalno osmišljavaju i mijenjaju u hodu, a nude i tradicionalne liburnijske specijalitete.

- Sezonsko jelo u kolovozu su puževi sa svježim smokvama i pršutom, mi to jelo zovemo "fina tava s puževima". Pripremanje puževa je vrlo jednostavno jer se vrlo dobro povezuju s različitim začinima i namirnicama pa i s vinima, navodi Cvjetković.

Puž je visokoproteinska namirnica s iznimno malo masti, a ima i puno aminokiselina pa je lako probavljiv, kaže ona.

- Puž se smatra zdravom namirnicom, no na hrvatskim jelovnicima je, nažalost, uglavnom zapostavljen. Borimo se sa skepsom da se puž proba i želimo da ga ugostitelji vrate na stolove i prenose tu kulturu jedenja puža.

- Cijela Italija jede različite vrste puževa i zahvalni su gosti po tom pitanju, kao i Francuzi i cijela zapadna Europa, dok su Belgijanci najveći potrošači, kaže Cvjetković. Oko puževa ima puno posla i toj namirnici treba četiri do pet sati da dođe do stola. Sama priprema nije složena kad su puževi već kuhani. Cijena kilograma puževa je oko 200 kuna, što zavisi od sezone i uzgajivača, a da bi se došlo do kilograma čistih, kuhanih puževa treba oko šest do osam kilograma onih živih. (piše P. LUKEŽ) 


Podijeli: Facebook Twiter