Puževi mjere onecišcenost zraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest divovskih puževa postavljenih u krugu stanice za procišcavanje vode u Sankt Peterburgu mjeri onecišcenost zraka, objavilo je društvo Vodokanal iz drugog po velicini ruskoga grada.

Tri africka puža vrste Achatina opremljena su uredajima s optickim vlaknom kojim se kontroliraju otkucaji njihovih srca i njihova motoricka aktivnost.

Puževi udišu zrak i dim koji ga ispuštaju tvornice. Tri druga puža opremljena su jednakim uredajem, ali udišu zrak bez dima i njihovi se otkucaji srca usporeduju s puževima izloženima tvornickom dimu.

Puževi, cija duljina može doseci 20 centimetara, izabrani su za mjerenje jer udišu plucima, kao ljudi, a imaju i takvu kucicu da se o nju oprema može ucvrstiti bez straha da ce je oštetiti.

Što je zrak onecišceniji, to su ubrzaniji otkucaji srca i disanje puževa, objasnilo je društvo koje mjerenje provodi primjenjujuci jedinstvenu tehnologiju koju je izradila Akademija ruskih znanosti.

S obzirom da su puževi spori, promatranje je lakše, objasnilo je društvo Vodokanal koje se od 2005. koristi crvima za nadzor kakvoce vode iz rijeke Neve.


Podijeli: Facebook Twiter