Puževi kao gastro delicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na stanciji Milic, u blizini Rovinja, otvorena je farma puževa na kojoj su se, uz razgledavanje farme, mogle kušati i razne delicije pripravljene s ovim mekušcima. "Promocija i otvaranje farme ove delicije jedan je od koraka u obogacivanju gastro ponude na podrucju Rovinja i šire. Rijec je o autohtonim vinogradarskim puževima, tipa helix pomatia, koji obitavaju upravo na ovom podrucju", pojasnio je vlasnik stancije Karlo Milic.

Trenutno se na osam polja nalazi oko 30 tisuca puževa. Ukupna površina polja je osam tisuca kvadratnih metara, a postoji i mogucnost širenja do 22 polja. Ovo je, kako pojašnjava Milic, prvi korak u proizvodnji koja bi za tri godine trebala dostici od 5 do 7 tona puževa.

Milic se povezao i sa Strukovnom školom «Eugen Kumicic». Ucenici su predvodeni Antonom Cehicem osmislili razne recepte koji bi se u skoroj buducnosti mogli naci na meniju agroturizma Milic. Pripremljeni su koktel s puževima, namaz od puževa, a ovi mekušci mogli su se kušati i u šugu s palentom, te s gljivama, sirom i pršutom. Rijec je o zdravoj hrani, bez kolesterola, bogatoj mineralima, bjelancevinama i vitaminima.


Podijeli: Facebook Twiter