Zanimljivo i veselo bilo je u subotu u Galižani gdje se održavala već tradicionalna Fešta od puži ili Festa delle cioche, zabavno-gastronomska manifestacija na kojoj se brojnim posjetiteljima predstavljala ova tradicionalna galižanska delicija - puži na šugo s palentom.
Cjelodnevna fešta započela je u jutarnjim satima biciklijadama da bi se nastavila edukativnim predavanjima "Puževi u gastronomiji: od uzgoja do stola" Alme Cvjetković te otvorenjem izložbe u zgradi Zajednice Talijana Vladimira Gagliardija "Puževi iz polja u tanjur".
Najbrži tovar Neron
Nakon trke na tovarima, u kojoj je pobjedu odnio Luciano Tarticchio na Neronu, a drugo i treće mjesto osvojili Matteo Moscarda na Gini i Riccardo Verk na Rossiju, mnoštvo se naroda slilo na trg Toro gdje su se dvije galižanske ekipe natjecale tko će prije s visokog stupa punog masti skinuti bogate nagrade - pršut, mortadelu, sir i pet litara vina.
Prva je nastupila ekipa naziva "Alkoholni oblak" u sastavu Danijel Šimunović, Oriano Luketo, Patrik Delton, Rafaele Capolicchio, Ivica Bekavac i Naim Rušani koji su do nagrada, spretno i brzo, stigli gotovo u tren oka. Druga ekipa pod nazivom "Beverly Hills" odnosno Kristijan Ljubišić, Eduard Ferjančić, Marko Šimičević, Anton Benčić, Željko Pecirep i Danijel Moscarda s penjanjem su imali nešto više muke, no uz glasno bodrenje publike nisu odustajali te su iznova hrabro penjali, pritom ostajući doslovce i bez gaća.
Gladna od navijanja, publika se nakon penjanja preselila na rukometno igralište po porciju puževa odnosno chiocha. Kako nam je pojasnio Pietro Demori, predsjednik skupštine Zajednice Talijana Galižane, šugo je pripremljeno od uzgojenih i već očišćenih puževa koji se dodaju na dinstanu kapulu i kuhaju uz dodatak šalše i biljke bružola, posebne vrste aromatične trave tipične za galižansku kuhinju, bez koje šugo ne bi imalo karakterističan gušt.
Osamsto porcija šuga
- Ovo je pripremanje bilo jednostavnije, inače se puževi naberu u prirodi pa ostave tri dana da puste sluz. Zatim se skuhaju, iglom izvadi meso te dalje trljaju s krupnom soli i ispiru kako bi sva sluz nestala. Tek su onda spremni za pripremu, pojasnila nam je kuharica dodajući da se puževi, nažalost, ne mogu, osim na ovaj dan, pojesti niti u Galižani, no kako će učiniti sve da se ta tradicija sačuva. Inače, na galižanskoj je fešti pripremljeno 40 kila puževa odnosno oko 800 porcija, koje su se po tradiciji jeli s kuhanom palentom.
Probati su ih došli i supružnici iz Bergama - Milena Vrtačić, inače rodom iz Pule, i njezin suprug Sergio, koji na feštu dolaze svake godine. Jeli su ih i Aba Luana i kćer Roi Christina, također iz Italije, kojima je mama odnosno nona bila podrijetlom iz Vodnjana te, kako su nam rekle, na svaku feštu dolaze kako bi sačuvale obiteljsku tradiciju.
Uz gastro ponudu u Galižani je održan i svojevrstan sajam rukotvorina te gastro delicija, izložba radova nastalih u likovnoj radionici za djecu, a mogle su se obići i galižanske crkve. Inače, organizatori fešte su, u sklopu Vodnjanskog kulturnog ljeta, Grad Vodnjan, TZ Vodnjana, Zajednica Talijana Galižane i Nogometni klub Galižana. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)