Puž iz Lukine jame među 10 najzanimljivijih vrsta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puž s prozirnom kućicom bez očiju, pronađen na dnu Lukine jame na Velebitu, nalazi se među deset najzanimljivijih novih vrsta otkrivenih prošle godine, objavili su znanstvenici u četvrtak, prenose mediji.

Popis najzanimljivijih novih vrsta objavljuje se od 2008. godine kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da znanstvenici i dalje otkrivaju nove vrste. Prošle je godine otkriveno 18 tisuća novih vrsta, čime se povećao popis na kojemu je zabilježeno više od dva milijuna vrsta životinja i biljaka koje žive na Zemlji.

Kao i raniji popisi, i ovogodišnji je pokazao da i relativno velike vrste mogu biti nepoznate modernoj znanosti.

Na njemu je primjerice i olinguito, rođak rakuna koji izgleda kao križanac mačke i medvjeda, a živi u prašumskom području na granici Kolumbije i Ekvadora. Riječ je o dva kilograma teškom stvorenju, prvoj novoj vrsti sisavca otkrivenoj na Zapadnoj hemisferi u posljednjih 35 godina.

Znanstvenoj taksonimiji je dugo vremena izmicala i još puno veća vrsta - 12 metarsko zmajevsko drvo koje raste samo u Tajlandu. Tamošnji stanovnici su naravno znali za njegovo postojanje, ali znanost nije.

Na popisu je i 2,5 cm duga moruzgva koja živi u ledenim vodama Antarktike, mikrob koji je otporan na pokušaje sterilizacije u "čistim sobama" u kojima se sklapaju svemirske letjelice, te sićušna osa iz Kostarike, jedan od najmanjih otkrivenih insekata, koju su znanstvenici prozvali Zvončicom.

Među zanimljivim novim vrstama je i jedna hrvatska - puž bez očiju koji živi u prozirnoj kućici, otkriven na dubini od 980 metara ispod zemlje u Lukinoj jami na Velebitu. Pužić znanstvenog naziva Zospeum tholussum, promjera samo dva milimetra, otkriven je 2010. godine, a znanstveno je opisan kao nova vrsta prošle godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter