Putujući ljetni sajmovi suvenira i hrane

Detalj s prošlogodišnjeg Hand madea na Forumu (D. Me.)
Detalj s prošlogodišnjeg Hand madea na Forumu (D. Me.)

Turističke zajednice Pule, Medulina, Fažane, Ližnjana i Vodnjana i ove godine zajednički organiziraju različite aktivnosti o kojima su jučer izvijestili javnost. Kako je navela direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj, turističke zajednice južne Istre i ove godine zajedno organiziraju putujuće ljetne sajmove koji će se održavati od 15. lipnja pa sve do polovine rujna.

Gastro delicije

- Riječ je o manifestacijama "Hand made fair" koja se održava već desetu godinu za redom, a kojom želimo prezentirati naše domaće rukotvorce te ponuditi turistima autohtone i reprezentativne suvenire koji su izrađeni kod nas, a ne u dalekoj Kini, navela je Cinkopan Korotaj. Druga manifestacija predstavlja istarske gurmanske proizvode i zove se "Istra gourmet", dok će se u Puli ona održavati u nešto izmijenjenom obliku pod nazivom Istrafešt by day, odnosno Istrafešt by night. Treća manifestacija je zapravo kombinacija rukotvorina i gastro-delicija te održavati pod nazivom "Istra mix".

Kako su pojasnile direktorice turističkih zajednica, putujući će sajmovi seliti iz jednog grada u drugi i to na način da će se ljetni sajam istarskih suvenira održavati od 15. lipnja do 31. kolovoza od 20 do 23 sata i od 1. do 15. rujna od 19 do 22 sata i to ponedjeljkom i utorkom na pulskom Forumu, srijedom na fažanskoj rivi, četvrtkom na premanturskoj placi i petkom na rivi u Medulinu.

Ribarska tradicija

Istra gourmet održavat će se u istom razdoblju i u isto vrijeme te će ponedjeljkom gostovati u Premanturi, utorkom u Medulinu, a srijedom u Fažani. Istra miks održavat će se, prvi puta ove godine, od 9. srpnja do 27. kolovoza od 20 do 23 sata na ližnjanskoj plaži Salbrunić te od 19. srpnja do 9. kolovoza od 20 do 20 sata u Pješčanoj uvali, a bit će popraćen i živom glazbom.

Kako je navela Melita Peroković iz TZ-a Fažana, gosti su tijekom vremena već naviknuli na ove putujuće ljetne sajmove te pitaju kada će gostovati u njihovom turističkom odredištu. Također, navela je da će Fažana ovim manifestacijama pridružiti ribarsku tradiciju i balun te tako zaokružiti prezentaciju svoje kulturne baštine.

Dodajmo da iz tiska uskoro izlazi i prigodni letak o ovim, ali i drugim manifestacijama koje turističke zajednice južne Istre zajednički organiziraju i prezentiraju svojim gostima, a poseban je  naglasak stavljen na gastro-ponudu - od Istrafešta u Puli, smotra maslinovog ulja, preko fažanske manifestacije "Mora na stolu" i Fešte od srdela, pa sve do Fešte od puži u Galižani i Martinja u Ližnjanu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter