Putujuce slike kulturnog nasljeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višegodišnja suradnja poreckog Puckog otvorenog ucilišta i Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu i ove je godine, osim dvama koncertima, rezultirala i zanimljivom putujucom izložbom. U Istarskoj sabornici izložene su fotografije 11 autora kojima su u fokusu bili spomenici kulture s UNESCO-ove liste svjetske baštine. Cetrdesetak fotografija predstavlja 18 UNESCO-ovih lokaliteta u jugoistocnoj Evropi, medu kojima je i Eufrazijana. Fotografirao ju je Domagoj Kunic, a pricu o impresijama prilikom posjeta Eufrazijani i razgovora sa župnikom Petrom Pahovicem potpisuje Salem Islas-Madlo.

Fotografije prikazuju osobne dojmove autora o UNESCO-ovim spomenicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova.

«Naš je cilj graditi mostove diljem Evrope. U interesu upravo tih zemalja i zajedno s njima. Pozivam i ohrabrujem posjetitelje da zakorace na naš most kulture te da se ukljuce u vrlo poseban dijalog o dojmovima i uvidima u ovo susjedstvo kulture», piše u katalogu koji prati izložbu dr. Ursula Plassnik, austrijska ministrica evropskih i medunarodnih poslova. A zamjenik generalnog direktora UNESCO-a za kulturu Francoise Riviere piše da se nada da ce izložba pridonijeti tome da široka publika shvati znacaj Konvencije o svjetskom nasljedu te da ce narodi jugoistocne Evrope udružiti napore u zaštiti i promicanju zajednickog kulturnog nasljeda.

Izložba se može razgledati do 20. srpnja od 10 do 13 i od 18 do 21 sat, svakim danom osim nedjeljom.


Podijeli: Facebook Twiter