Putujuća izložba: Anne Frank - povijest za sadašnjost


Nakon što je obišla 40-ak zemalja, a posljednjih godinu dana gostovala i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru, Vrgorcu i Zadru, međunarodna putujuća izložba "Anne Frank - povijest za sadašnjost" dolazi i u Pulu gdje će, u Galeriji C8 u Carrarinoj ulici (nekadašnjem prostoru Croatia Airlinesa), biti otvorena u ponedjeljak, 12. točno u podne.

Izložba na 30-ak panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu, upotpunjenu originalnim hrvatskim panelima koji donose lokalni kontekst tema kojima se izložba bavi - NDH, komunizam i Domovinski rat.

"Dnevnik Anne Frank" jedan je od najpotresnijih svjedočanstava o progonima Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Djevojčica Anne Frank, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik.

Anne Frank dobila je dnevnik na svoj 13. rođendan i u njega su zapisana njena iskustva od 12. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1944., kada je zabilježen zadnji zapis u 'Dnevniku'. Pisma je pisala samo za sebe sve dok u proljeće 1944. na radijskoj postaji Oranje nije čula govor nizozemskog ministra prosvjete uz izbjeglištvu Bolkensteina.

On je rekao da će se nakon rata morati skupiti i objaviti sva svjedočanstva o patnjama nizozemskog naroda za vrijeme njemačke okupacije. Kao primjer je naveo i dnevnike, a pod dojmom njegovog govora Anne Frank je odlučila da će nakon rata objaviti knjigu koja će se temeljiti na njezinu dnevniku. Nakon objave, '50-ih godina neprestano se sumnjalo u izvornost dnevnika, pa je Državni institut za ratnu dokumentaciju u Amsterdamu proveo istraživanje o bilješkama i nedvojbeno utvrdio da je dnevnik autentičan. (Zoran ANGELESKI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter