Putuju asketski, u skladu s učenjima svetoga Franje

Austrijski hodočasnik došetao iz Pazina u Poreč (A. DAGOSTIN)
Austrijski hodočasnik došetao iz Pazina u Poreč (A. DAGOSTIN)

Neobičnog hodočasnika, s malom gitarom (ukulele) u rukama i pjesmom na usnama, susreli smo jučer na prilazu Poreču kod Kaduma.

- Ja sam otac Andrew, svećenik iz Beča, predstavio nam se hodočasnik u crnoj halji s velikim ruksakom na leđima i kaubojskim šeširom na glavi. S dvadeset je hodočasnika bečke katoličke omladinske organizacije krenuo u pješačenje iz Pazina do Poreča, a zbog organizacijskih je razloga trenutno sam hodao prema gradu sv. Maura.

- Jako nam je lijepo, volimo Istru, ali ljudi su vrlo ljubazni i kako kažu drugi članovi grupe, bilo im je krasno prolaziti unutrašnjom Istrom, kaže svećenik Andrew Steiner dodajući da svakog ljeta odlaze na hodočašće. Lani su bili u sjevernoj Italiji, a prethodno na Siciliji, Francuskoj i Španjolskoj. Putuju asketski, u skladu s učenjima svetoga Franje, a gdje nađu prikladno mjesto uz pomoć mjesnog svećenika ili nekog drugog stanovnika smjeste se na spavanje. Stoga su razdvojeni u dvije skupine po deset osoba kako bi ih se lakše smjestilo.

"Sa sobom imamo vreće za spavanje, ne treba nam mnogo toga, samo mjesto za prespavati. S ocem Rikardom u Poreču već smo dogovorili da prespavamo u tamošnjoj bazilici. U Poreču ćemo ostati do nedjeljne mise, pa krenuti dalje prema Puli, što će biti nešto duži put, ali se nadamo da će nam se svako toliko osmjehnuti pogled na more kojeg u Austriji nemamo", kaže Andrew.

Na pitanje koje pjesme svira uz pješačenje simpatični svećenik kaže da uglavnom svira pjesme vezane za putovanja. Otkrio nam je da je posljednju odsvirao škotsku narodnu pjesmu "My Bonnie Lies over the Ocean". Kada dođu u veća mjesta zajedno sviraju na javnim mjestima.

- U četvrtak smo u Pazinu svirali samo 20 minuta, a u šešir smo od građana dobili dvjesto kuna s čime smo si kupili ledeni čaj za put, kaže veseli svećenik koji se zatim putem Stancije Danelon i Varvara uputio prema Poreču. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter