Putujte s lakšom prtljagom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nabrojani koraci mogu se uciniti pomalo banalnima, no vecina ljudi sklona je nošenju rezervnih proizvoda. Znate onu situaciju kad se premišljate uzeti ili ne baš sve to što ste si odredili, jer ipak na putovanju niste doma i tko zna što ce vam zatrebati? I onda pomislite - ma nek' se nade, od viška glava ne boli!

Ipak, kad letite zrakoplovom ili opcenito želite lakšu prtljagu, poželjno je odstraniti što je više moguce toga iz vaše torbe ili kofera, s obzirom da se svaki kilogram izvan predvidenog dodatno naplacuje.

1. Ukoliko stvari inace pakirate u kofer, razmislite o putnoj torbi. Vec na tome možete uštedjeti kilogram-dva, jer koferi znaju biti zaista teški.

2. Ako je to moguce, putujte u najtežoj odjeci i obuci. Dakle, ako letite zimi, u to se svakako ubrajaju cipele, traperice, neka vesta i slicno. Ljeti biste umjesto kratkih hlacica mogli odjenuti traperice. U zrakoplovu je ionako ugodna temperatura i nece vam biti vruce.

3. Kad vec spominjemo obucu, probajte ograniciti broj tenisica/cipela što je više moguce. Mislite li da cete ih baš sve nositi? Provjerite vremensku prognozu, jer vam može jako pomoci pri odlucivanju, ali nastojte zadovoljiti sve oblike putovanja na koji krecete, od odlaska na plažu do razgledavanja znamenitosti i nocnog izlaska.

4. Traperice su gotovo nezaobilazan komad odjece, ali su i vrlo teške, pa bi bilo dobro barem jedne zamijeniti nekom laganom trenirkom. Naravno, ako ih uopce imate namjeru nositi više komada.

5. Probajte nabaviti tzv. putna pakiranja za kozmetiku. Možete ih naci u svakoj boljoj drogeriji, a zaista mogu znacajno olakšati vašu toaletnu torbicu. Ako je neki od preparata pakiran u staklenoj ambalaži, probajte ga prebaciti u plasticnu. Npr. to možete uciniti s balzamima za brijanje, cija ambalaža je prilicno teška, a mogli biste je zamijeniti nekom starom kutijicom za kremu. Što se šminke tice, vrlo prakticna su pakiranja velicine testera.

6. Ponesite raznoliku odjecu koju cete moci nositi u više prigoda. Probajte izabrati odjecu u temeljnim bojama, jer cete ih najjednostavnije moci kombinirati.

7. Hocete li imati pristup perilici rublja? Ako hocete, nije vam potrebno mnogo donjeg rublja, jer ga lako možete oprati. Cak i ako nemate perilicu, možete ga 'rucno' oprati toplom vodom.

8. Maksimalno iskoristite rucnu prtljagu, u koju je obicno dozvoljeno ponijeti dodatnih desetak kilograma. Svaki prijevoznik ima svoja pravila oko rucne prtljage, pa ih je najbolje provjeriti na njihovim web stranicama. Kod niskotarifnih avioprijevoznika, najcešce je dozvoljen samo jedan komad rucne prtljage, u koji biste trebali spremiti sve stvari koje želite nositi sa sobom u kabinu. Tako npr. torbica i laptop moraju biti spremljeni u zajednicki spremnik, odnosno neku torbu ili kofer, kako vec odlucite, a koji ne smije biti veci od odredenih dimenzija.

Za kraj jedan mali podsjetnik - imajte na umu da bi vam pri povratku torba mogla biti dosta teža, kad je napunite sa svim suvenirima, poklonima ili odjecom i obucom koju ste kupili. Dakle, dobro je ostaviti koji kilogram prostora pri polasku, kako biste izbjegli placanje dodatne naknade i za povratni let, savjetuje www.putovnica.net


Podijeli: Facebook Twiter