Putovat će se više, ali će se tražiti sigurne destinacije

(B. BAN)
(B. BAN)

Iduća turistička godina, prema prognozama sa svjetskog turističkog sajma World Travel Market koji se ovih dana održava u Londonu, trebala bi biti odlična. Britanci će putovati više nego prošlih godina, iako ih iznimno brine sigurnost. Naime, više od polovice Britanaca brinu teroristički napadi poput onoga ovog ljeta u Tunisu gdje je na plaži poginulo 38 britanskih turista, ali i avionske nesreće poput primjerice pada aviona Germanwingsa.

Isto tako velik dio njih brine se kako će na turizam i sigurnost pojedinih destinacija utjecati veliki priljev izbjeglica i tražitelja azila.

Upravo stoga ove se godine veliki broj Britanaca odlučio za odmor u vlastitoj zemlji, a sličan se trend očekuje i naredne godine. Inače, Velika Britanija je za domaće goste treća najpoželjnija destinacija za odmor.

Drugu veliku ulogu u odabiru destinacija odigrat će omjer cijene i kvalitete. Upravo je to glavni kriterij Britanaca kod odabira putovanja. Zato i raste broj all inclusive aranžmana gdje gosti pri samoj kupnji mogu uračunati sve svoje troškove. Upravo stoga ovog je ljeta bez obzira na veliku političku krizu Grčka ponovno doživjela procvat svog turizma. Od početka godine pa sve do kraja kolovoza zabilježili su čak 18 milijuna dolazaka, dok su ih lani imali 15,3 milijuna. Britanci su im rasli za čak 25 posto te su s prošlogodišnjih 1,4 došli na brojku od 1,8 milijuna dolazaka. Dakle porast od čak 400 tisuća dolazaka! Čisto usporedbe radi, Hrvatska se ove godine hvali da će premašiti brojku od 500 tisuća dolazaka, što je za nju rekordan broj nakon 1988. godine, koja se smatra najboljom godinom s britanskog tržišta ikada. A Grčka je to uspjela ponovno zahvaljujući jako povoljnim ponudama putovanja.

Dakle, bez obzira na opću nesigurnost zbog rata u Siriji gdje će iduće godine izravne posljedice osjetiti turistička velesila Turska, Britanci se neće odreći svog ljetovanja na Mediteranu. Svakako će im tu među omiljenim destinacijama, kao i godinama prije, biti Španjolska i Grčka, a i Hrvatska će sigurno profitirati od opće situacije na Bliskom istoku. To već sada potvrđuju izlagači na sajmu. Naime, na WTM je ove godine došlo 50 tisuća profesionalaca  koji će ovaj tjedan sklopiti poslove u vrijednosti od 2,5 milijardi funti. Od njih dvije tisuće koje je sajam anketirao za potrebe svog godišnjeg izvješća o trendovima u turizmu, 64 posto očekuje lagan rast svog poslovanja, dok 15 posto očekuje značajan rast. Većini će porasti buking ne samo za ljetovanja, već i velike sportske manifestacije koje se održavaju ove godine - Olimpijske igre u Brazilu te europsko nogometno prvenstvo. (Iz Londona Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter