Putovanje završilo s vještim "Moreškantima"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednje putovanje devetih mediteranskih folklornih susreta Zlatna sopela i svecano zatvaranje manifestacije krenulo se s otoka Korcule, i to uz poznate i vješte "Moreškante", izvodace istoimenog dinamicnog bojnog plesa s macevima. Uz pratnju orkestra i glazbu Krste Odaka skladanu specijalno za ovaj ples, dvije skupine plesaca iz KUD-a "Moreška" pokazale su svu raskoš svojih životopisnih kostima u plesnim figurama ciji se ritam s vremenom sve više ubrzava. Aplauz brojne publike koja se okupila na Trgu slobode bio je snažan i dug, jer je mnogim turistima, ali i Porecanima ovo bila prilika da prvi put uživo pogledaju tradicionalni ples koji se na Korculi izvodi preko cetiri desetljeca.

Izbor "polazišta" i odabira prve grupe koja ce se predstaviti na pozornici nije bio slucajan, jer ovogodišnja smotra nosi naziv "Tradicijska kultura Mediterana i putovanja Marka Pola", te je ime velikog putnika neizostavno povezano s ovim jadranskim otokom. Uslijedio je nastup grupa koja su se tijekom tjedan dana publici predstavile s po nekoliko tradicionalnih plesova svoje zemlje i zvukovima razlicitih instrumenata.

Nakon gotovo trosatnog vecernjeg koncerta put Zlatne sopele vratio se u Hrvatsku, te je cast da zatvore ovogodišnju manifestaciju pripala clanovima KUD-a Punat s otoka Krka, koji su pozdrav dogodine uputili uz, kako to i pristoji, zvuke male i velike sopele.


Podijeli: Facebook Twiter