Putovanje uz alkoholnu mapu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispijanje lokalnih pica najbolji je nacin za osvajanje simpatija stanovnika zemlje koju posjetite. Pogledajte izbor najboljih alkoholnih pica iz svih dijelova svijeta zbog kojih se isplati krenuti na put.

Sake, Japan

Pice koje se u Japanu naziva nihonshu zapravo je rižino vino s kolicinom alkohola od 15 do 17 posto. Od sedmog stoljeca, kada se radio u kraljevskoj palaci u Kyotu, sake se proširio kao omiljeno pice na svim japanskim otocima. Taj prozirni alkohol danas se proizvodi na više od 1.600 mjesta diljem Japana, a okus mu varira od blago slatkastog do vocnog. Najbolji je kada se posluži blago rashladen iako se cesto toci i zagrijan.



Guinness, Irska

Potrebno je 119,5 sekundi da se natoci savršena pinta tog jedinstvenog piva. Tocilacki ritual izvodi se u dva pokreta, a pice mora biti posluženo na idealnih šest stupnjeva Celzija. Tada dolaze do izražaja njegova najbolja svojstva - karamelasta crna tekstura s odsjajem boje rubina. Guinnessova je pivovara smještena u Dublinu i jedna je od nezaobilaznih turistickih postaja tog grada.

Samostansko pivo, Belgija

U Belgiji se proizvodi više od 450 vrsta piva, a za svako je oblikovana posebna staklena caša. Specijaliteti su tamna trapisticka piva, uglavnom s vecim postotkom alkohola, koja s tradicijom od nekoliko stoljeca proizvode redovnici trapisti u svojim samostanima. Najpoznatije takvo pivo je Chimay, koje se poslužuje u staklenoj caši nalik peharu, dok je odlican primjer svijetlog pšenicnog piva Hoegaarden, blijedozlatne boje s blagim okusom ljekovitog bilja, medu kojim je i korijander.



Apsint i becherovka, Ceška
Proslavljen kao boemski napitak, apsint se najcešce pije samo s dodatkom vode. No da bi se prikrio gorak okus anisa, može se konzumirati i sa šecerom. Napravljen od pelina, komoraca i anisa, apsint je zbog svog opijumskog efekta poznat i kao zelena vila te inspiracija umjetnicima poput Van Gogha, Ernesta Hemingwaya i Oscara Wildea. Nakon što je zabranjen u mnogim europskim zemljama, postao je zaštitni znak praških kavana, u kojima mu je konkurirala jedino becherovka, biljni liker ciji tajni recept znaju tek dvije osobe na svijetu. Rijec je o žestici oplemenjenoj aromaticnim biljem i zacinima koja dozrijeva u hrastovim bacvama i savršena je za probavu.



Burgundac, Francuska

Vina iz Burgundije posjeduju odredene kvalitete koje se mogu pripisati bogatom tlu te regije u istocnom dijelu Francuske. Bijeli burgundac u suštini je chardonnay s dodatnom aromom vapnenca na kojem je odnjegovan, dok je crveni uglavnom sorte crni pinot. No bez obzira na sortu grožda od kojeg je napravljeno, vino mora zadovoljiti najviše kriterije da bi se moglo oznaciti kao zašticeno i s kontroliranim podrijetlom ili AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Vinogradi u toj regiji izvorno su bili u vlasništvu Crkve, da bi se nakon revolucije podijelili prema Napoleonovim zakonima.

Caipiroska, Brazil

Taj jednostavni koktel sastoji se od votke, limete i šecera. U kratku cašu najprije treba pomiješati svježu limetu s dvije žlice šecera, zatim staviti mrvljeni led i preko svega naliti kvalitetnu votku. To je inace jedna od verzija popularne caipirinhe, brazilskog nacionalnog pica u koje umjesto votke dolazi cachaça, vodece alkoholno pice u Brazilu koje se dobiva prešanjem svježe šecerne trske, za razliku od ruma, koji se radi od šecernog sirupa ili melase.



George Dickel Tennessee Whisky, SAD

Davne 1870. stari George Dickel shvatio je da je viski napravljen zimi blaži i ugladeniji pa je u procesu proizvodnje produljio postupak hladenja. Takoder, napravio je posebnu mješavinu mljevenog kukuruza, jecma i raži kao bazu za svoje pice. Dvaput destilirana i odležana u bacvama od paljene hrastovine i do 12 godina, nastala je vrlo dobra kapljica ciji postotak alkohola varira od 40 do 45 posto.



Tekila, Meksiko

Popularna meksicka žestica napravljena je od srca plave agave koja se uzgaja u regiji po kojoj je i pice dobilo ime. Obicno je bistra i transparentna, no neke sorte imaju i boju dobivenu dozrijevanjem u hrastovim bacvama. Najbolje ju je služiti na sobnoj temperaturi i ispijati je polako. U Meksiku kažu da samo gringosi izvode ritual sa solju i limunom, no i sami znaju staviti komad limuna u cašu tekile.



Votka, Poljska

Kao jedna od zemalja koje doživljavaju votku svojim nacionalnim picem, Poljska proizvodi desetke razlicitih vrsta tog alkohola. Svaka je, medutim, napravljena od škrobi, uglavnom raži ili krumpira, i pažljivo filtrirana i rafinirana. Rezultat je kvalitetno pice koje najcešce ne izaziva mamurluk. Masovna proizvodnja votke u Poljskoj pocela je još u 16. stoljecu, a u 17. je bila jedan od vodecih izvoznih proizvoda. Najpoznatija poljska votka je žubrovka, ciji okus oplemenjuje opojna bizonova trava.


Podijeli: Facebook Twiter