Putovanje poprištima Prvog svjetskog rata

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Vrlo zanimljivo je bilo predstavljanje knjige Paola Rumiza "Come cavalli che dormono in piedi" (Kao konji koji na nogama spavaju). Poznati tršćanski novinar, književnik, putopisac, feljtonist i svjetski putnik u ovoj knjizi putuje vlakom te odlazi na poprišta Prvog svjetskog rata, odnosno u Galiciju na fronte nekadašnjih teških borbi između ruskih i austrougarskih postrojbi.

Sam naslov knjige je, kako je autor rekao, metafora i odnosi se na vojnike iz Prvog svjetskog rata, kao i na mnoge trenutke iz te sada možemo već reći davne povijesti koja je bila u mnogim aspektima prešućivana.

- To putovanje je bilo povijesno putovanje i putovanje kroz povijest, i puno sam toga otkrio tijekom toga putovanja. Spomen-ploče na grobljima pričale su mi priče o poginulima, o borcima iz Velikoga rata, još jednom sam se uvjerio da se povijest prešućuje, a mogu slobodno reći da je u Trstu tišina trajala dulje zbog takozvanog hladnog rata. Trst nema pravi pomorski muzej kakav taj grad po svim pravilima zaslužuje, kazao je Rumiz.

Istaknuo je i da mu je žao što mu je djed umro prije njegova  rođenja i što ga nije imao privilegiju upoznati budući da je kako kažu znao izvrsno pripovijedati.

- Niti moja baka, koja je dugo živjela, nije mi pričala o tim događajima, kazao je Rumiz koji je potom objašnjavao koliko je toga shvatio iz svojih putovanja i koliko mu je to bilo važno za prikazivanje određene povijesne istine i povijesnih činjenica.

Naglasio je da je osjetio iskonsku potrebu da krene na taj put te da je putujući vlakom na relaciji Trst-Beč-Krakow pa još i dalje, shvatio da se malo toga promijenilo u stotinu godina, odnosno od početka Prvog svjetskog rata naovamo, nisu se promijenile pruge, stanice, tračnice…

Naveo je i činjenicu da je na raznim grobljima otkrivao dio povijesti, te da nigdje nije jeo bolje borovnice nego na poljima Galicije, da nigdje nema boljih šljiva negoli u Srbiji, ili pak vina nego u dolini Soče.

Istaknuo je da je potom napravio piknik sa svim tim namirnicama, ubranim u nekadašnjim borbenim poljima, u mjestu Re di Puglia, nedaleko Trsta gdje se nalazi poznato spomen-groblje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter