Putovanje kroz vrijeme kojem ćemo se vraćati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elio Velan, novinar, književnik, kroničar i putopisac, poklonio je rodnom gradu Rovinju najbolji turistički vodič - putovanje kroz vrijeme kojemu ćemo se vraćati - rekla je na jučerašnjem predstavljanju Velanove monografije "Rovinj nekad i sad" Tina Eterović Čubrilo, predsjednica Međunarodne federacije turističkih novinara (FIJET) Hrvatska. Nakladnik dvojezične monografije o Rovinju Elija Velana, dopisnika "Glasa Istre" i "Novog lista" iz Trsta, nakladnička je kuća "Doron", urednik je Goran Zgrabljić, a autori fotografija su Rovinjci Fabio Damuggia i Damir Matošević.

Najveći procvat u razdoblju Austrougarske

Inspiraciju za pisanje monografije o povijesti i sadašnjosti Rovinja Velanu je dala knjiga "Dokumentirana povijest Rovinja" Bernarda Benussija, povjesničara Rovinja koja je izišla 1888. godine. Benussi je nastanak naselja smjestio između 200. i 400. godine poslije Krista.

Monografiju je Velan na neki način već objavio u deset dvostraničnih nastavaka feljtona u "Glasu Istre". Tekst je predstavljen u formi zamišljenog razgovora autora kao Rovinjca s pokojnim povjesničarom Benussijem, također Rovinjcem, s kojim razgovara o prošlosti grada.

- Benussijev rad, koji je osim povijesti Rovinja napisao i povijest Istre, temelj je svakog istraživanja prošlosti Rovinja, a važno je dobro poznavati i povijest Venecije - rekao je jučer Velan.

Odgovarajući na pitanja moderatora događanja Voje Šiljka, koji od 1972. godine svake sezone posjećuje Rovinj, o tome koje je bilo najbolje povijesno razdoblje za Rovinj, odgovorio da je to po njegovom mišljenju razdoblje Austrougarske monarhije. U tom je razdoblju Rovinj doživio najveći industrijski procvat, dok je danas baš jedina perspektiva turizam.

Radost čitanja i užitka u slikama Rovinja

Nadam se da će vam ova knjiga pružiti radost čitanja i užitka u slikama Rovinja; približiti vam grad i pobuditi želju da se stalno njemu vraćate. Jer, Rovinj je mjesto gdje nekad i sad pjesnici i slikari ribare, gdje ribari pjevaju u zborovima i slikaju, gdje težaci na kraju dana odmaraju na kamenim stubama, metar-dva do mora, ispričao je urednik monografije Goran Zgrabljić. (Zdenko DUKA)

 


Podijeli: Facebook Twiter