Putovanje kroz san o moru


Bogat program festivala Sedam dana stvaranja, koji se od 12. do 18. kolovoza održava u pazinskom kaštelu, u utorak je upotpunila predstava L’Uovo Teatra Stabile d’Innovazione onlus iz L'Aquile.

Ova talijanska kazališna skupina, koja se bavi eksperimentalnim teatrom, na festivalu je gostovala u sklopu "Archeo.S" projekta jadranske prekogranične suradnje, izvela je predstavu "Thalassa…Stay Human…"

Ekipa glumaca, plesača, pjevača i akrobata predvođena Fabriziom Crocijem i Barbarom Esposito povela je publiku brodom, kojeg je scenografija savršeno dočarala, na krstarenje morem. No, nije to bio izlet, nikakvo turističko krstarenje, već propitivanje mora, zapravo vode - od kapi, kao njene elementarne pojave, do oceana u kojem se voda pojavljuje u svojoj punoj veličini i snazi. Ta veličina, snaga i suštinska, praiskonska, povezanost čovjeka i vode, zapravo mora, potakla je tijekom povijesti niz besmrtnika ljudske kulture, od Homera pa do Lorce, Cirdechija i drugih da svoje najljepše i najdublje misli i osjećaje posvete moru. Nažalost u novije vrijeme izgleda da se sve manje umjetnika bavi morem i vodom kao inspiracijom, ali su zato more i voda češći u medijima koji se bave njihovim zagađenjem i pomorskim nesrećama.

Segment nepreglednih morskih prostranstava kojima se pitanjima, poezijom, pjesmom i plesom na oniričko putovanje otisnula ekipa L’Uovo Teatra Stabile d’Innovazione onlus predstavljen je u dvorištu pazinskog kaštela, nedvojbeno jednoj od najljepših ljetnih pozornica u središnjoj Istri. Scena je za ovu prigodu oblikovana kao paluba jedrenjaka, na čijim bijelim jedrima dizajner rasvjete, istinski majstor svog posla, raskošnim svjetlosnim efektima dočarava prizore s putovanja i prenosi snimke pomorskih nesreća.

Dijalog i radnju prate, zapravo prekidaju i nadopunjuju, sjajni plesači, koji svojim koreografijama, ponekad bliskim folkloru, a ponekad posve modernim, uz briljantnu pjevačicu, plesačicu i glumicu Anu Karina Rossi Barra predstavi daju drugu dimenziju. Upravo zahvaljujući plesnom dijelu ekipe predstava "Thalassa…Stay Human…" na svom putovanju snovima uspješno balansira između dramske predstave s plesnim elementima i plesne predstave s recitalom. Doda li svemu tomu odlična glazba Rafaellea Angelinija istinski teatarski doživljaj je upotpunjen. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

16. kolovoza na Sedam dana stvaranja

U 20 sati predstavljanje knjige Elene Skoko “Memoirs of singing birth”, nakon toga u 21,30 h Kaštel Teatro Pubblico Pugliese Cantieri Teatrali Koreja izvodi predstavu “Parola padre”, a u 22,30 je koncert skupina "Projekt Mirogojski vlak", "ROB Bluebird" i "Blond4Choice". 


Podijeli: Facebook Twiter