Putovanje kroz emocije, aktualnosti i ljudska stanja

Razgovor o stripu (D. ŠTIFANIĆ)
Razgovor o stripu (D. ŠTIFANIĆ)

Subotnja večer na Sajmu knjige bila je u znaku Strip strassea kao dijela programa Fellowship. Predstavljena je knjiga "Kililana song" Benjamina Flaoa, nakon čega su se ljubitelji stripa preselili u Srpski kulturni centar gdje je otvorena izložba petorice autora s kojima je popričao Vladimir Šagadin. On je vodio i razgovor s Flaom, uz pomoć Nives Curić koja je prevodila s francuskog i vrhunski odradila posao.

"Kililana Song" objavila je nakladnička kuća Fibra, a radi se o knjizi u stripu koji je Šagadin opisao kao "jedno od najljepših putovanja na koje se može poći", s pričom smještenom u Keniju, a Flaoa je predstavio kao jednog od najboljih francuskih stripaša. U Keniju je Flao došao prije deset godina i zaljubio se u malo otočko mjesto.

- Prije nego sam izradio strip, radio sam skice. Pokušavam uroniti u mjesto tako da izradim puno crteža. Crteži su nešto istinito, što ne mogu izmisliti, kazao je Flao objasnivši da se crtanje stripa sastoji od nekoliko etapa.

- Oduvijek sam sanjao da budem glazbenik jer oni mogu puno lakše prenijeti emocije, objasnio je.

Tema stripa je aktualna, a uključuje terorizam i bombe.

- Preferiram postavljati pitanja i zato sam uzeo tog dečkića koji je glavni lik i koji zapravo utjelovljuje mene, kaže Flao koji vjeruje da medij stripa ima više potencijala i od same knjige.

- Strip možete raditi s brojnim materijalima i pričati o čemu vam god padne napamet. Govoreći o krizi stripa u Francuskoj rekao je da je strip postao na neki način žrtva vlastitog uspjeha. U Francuskoj se godišnje objavljuje pet tisuća stripova što je "puno i previše", a ne stignu se svi prodati.

Središte zbivanja se potom preselilo u Srpski kulturni centar. Svoje radove predstavili su Miha Perne i Leon Zuodar odnosno Beli sladoled iz Slovenije, Boris Stanić iz Srbije te Ivana Pipal i Miron Milić iz Zagreba. U ime domaćina izložbu je otvorio Milan Rašula, dok je autore ukratko predstavila Emina Popović iz tima Sajma knjige.

Objasnila je da se radi o pet mladih autora, svi su akademski slikari, dosta poznati na hrvatskoj sceni, ali i šire. Dvojac Beli sladoled, Perne i Zuodar su "braća po kistu", rade i performanse te izdaju fanzine. Na hrvatskoj strip sceni poznata je i Ivana Pipal, a Stanićevi slikarski radovi imaju veze s borbom protiv cenzure što je i tema sajma, dok je Milić jedan od najjačih street artista na hrvatskoj, možda i europskoj sceni, a njegov strip neki nazivaju "haiku stripom".

Svoju vještinu izrade "haiku stripa" Milić je pak objasnio time da je puno puta pokušao napraviti strip, ali nije uspio, pa je u jednoj slici odlučio napraviti ono što bi napravio u deset slika. Ispričao je i da se bavi muralima pa tako besplatno oslika 30-metarski zid zgrade, a njegovi se radovi mogu vidjeti na tri mjesta u Zagrebu, ali i u Vodnjanu. Idući zid oslikat će u Marseilleu.

Strip Borisa Stanića "Atentat" je Šagadin opisao kao jednog od najluđih stripova objavljenih prošle godine, a govori o Gavrilu Principu. Scenarij je napisao Nizozemac, a strip je, kaže Stanić, dobio pozitivne kritike u Srbiji.

Govoreći o svojim radovima Ivana Pipal objasnila je da se radi o dijelu najnovijeg projekta nazvanog "Uputstva za upotrebu ljudskog tijela" i prikazuju ljudska stanja. Ispričala je da je dio kolektiva Ljubavnice koji kroz umjetnost prezentira znanost. (M. RADIĆ; Snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter