Putovanje kinematografskom poetikom i estetikom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Aneksu Multimedijalnog centra Luka do 11. prosinca može se razgledati izložba mladog nagrađivanog sisačko/zagrebačkog likovnog umjetnika Marka Tadića pod nazivom "Imagining a Moving Image".

Izložba je u organizaciji HDLU- a Istre, a kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti Branka Benčić o Tadićevim radovima napisala je sljedeće:  - Imagining a Moving Image - Zamišljanje pokretne slike, novi je projekt Marka Tadića koji okuplja serije crteža i kolaža, te video animaciju, fragmente koji strukturiraju specifičan prostor izložbe.

Razvija se oko načina filmskog mišljenja, zamišljanja kinematičkog aparata, sklopa ideologije i tehnike produkcije i reprodukcije pokretnih slika, sastavlja se oko elemenata kamere i projekcije/projektora, formalno jasnih elemenata, crteža, kolaža, kvadrata prostora, geometrijskog okvira i kadriranih prizora. Osim što pretpostavlja fragmentiranje zbilje, montaža i kolaž ogoljavaju umjetnički postupak, opisuju i na vidjelo stavljaju faze konstitucije djela.

Ideja putovanja već nekoliko godina jedno je od središnjih mjesta radova Marka Tadića, krećući se od suvenira, razglednica, kartografije - imaginarnih zemljovida, zaboravljenih ili zamišljenih prizora, narativa traveloguea - u animiranim filmovima, crtežima, kolažima, prostorima zamišljenih, mogućih i nemogućih putovanja različitim mogućim i nemogućim mjestima. Novom izložbi u Puli, Marko Tadić predstavlja nam imaginarno putovanje prostorom konstrukcije, poetike i estetike kinematografa, kao i način na koji se konstruira fikcija; upućuje na projekciju kao događaj i mjesto projekcije kao referencijalni prostor, zapisala je Benčić.

Autor kaže da ga je za posljednji ciklus inspirirao period s početka 20. stoljeća kada se počela razvijati kinematografija.

Crtačkim, realističkim, pomalo romantičnim pristupom s egzaktno kadriranim fragmentima kao i različitim pristupima prema određenim likovnim medijima (grafizam, video animacija, kolaž, crteži na drvenim podlogama, klasičan crtež) autor stvara multimedijalan pristup i razradu ideje koja na neki neoromantičan način između ostalog asocira na vizije Francisa Picabie, ali i neke izlete u transparent i grafizam po uzoru na primjerice negleske vorticiste čije je djelovanje brutalno zasutavljeno u jeku prvog svjetskog rata.

Na neki način cijeli Tadićev ciklus kao da je hommage upravo tom sjajnom umjetničkom periodu koji je kinematografskim, tehnologijskim i industrijalističkim procvatom obilježio stvaranje i ujedno smrt cijele zapadne Europe.  (Napisao i snimiio V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter