Putovanje, kao i umjetnost, poništava smrt

Sanja Domazet (lijevo), autorica knjige "Gradovi" (Ivan PUTNIK)
Sanja Domazet (lijevo), autorica knjige "Gradovi" (Ivan PUTNIK)

Pariz, London, Barcelona, Rim, Nica, Venecija, Istanbul, Beč, New York, Washington, Amsterdam, Oslo, Berlin, Pečuh i Pula s 15 su poetsko-putopisnih eseja obuhvaćeni u knjizi spisateljice, novinarke i profesorice beogradskog Fakulteta političkih nauka Sanje Domazet pod naslovom "Gradovi", koja je preksinoć u pulskom SKUC-u, u prisustvu autorice i urednice knjige Gordane Milosavljević Stojanović, predstavljena na 8. Festivalu srpske kulture u Istri.

Sanja Domazet u uvodu je kazala da je još kao dijete čula antičku poslovicu "Ne mora se živjeti, ali mora se ploviti".

- To je neminovnost, posebno za nas koji smo zatvoreni na kopnu. Izabrani gradovi imaju pristup moru, rijeci, vodi, rekla je autorica, za koju je putovanje, kao i umjetnost, poništavanje smrti, žudnja za uskrsnućem, dok je pisac pritom ljupki opsjenar, alkemičar čežnje. Ova je knjiga, dodala je, rođena iz ljubavi.

U uvodu je nadahnuto govorila o Puli i sjećanjima na svoje prve dolaske u Pulu zajedno sa svojim ocem šahistom, kao i na filmski festival, pritom evociravši i dolaske Danila Kiša u Pulu, koji je, kaže, u ovdje bio jako zaljubljen, a na jednoj je pulskoj plaži tih godina i izgubio leću.

- Pula je umnogome dio naše poetičke memorije, a dokaz je i NIN-ovom nagradom nagrađen Velikićev roman "Islednik", kazala je. U Veneciji su, podsjetila je, pokopani Josif Brodski, Ezra Pound i Igor Stravinski, dok se kosti manje slavnih, običnih ljudi bacaju u more nakon 12 godina. Pritom je citirala Brodskija ("topografija određuje svijest"), koji je dolazio u Veneciju jer ga je podsjećala na Sankt Peterburg, a u koji se iz političkih razloga nije htio vratiti. U Londonu je, pak, Sanja Domazet pratila kretanje Crnjanskog, a u Španjolskoj nije zaobišla Figueres, rodno mjesto Salvadora Dalija, rekavši da je manje poznato da je Dali radio i crtane filmove.

Urednica knjige Gordana Milosavljević Stojanović, u ime izdavačke kuće Službeni glasnik kazala je da je ovo je jedna od onih knjiga koju držite do kreveta i koju uzimate ne da biste lakše zaspali već da biste proputovali. Nisu ovo turistički tekstovi već putopisi o ličnostima koji su stvarali te gradove, pa tako autorica u Beču piše o Mozartu i Beethovenu; u Nici i o Isadori Duncan koja je u tom gradu nesretno završila; u Barceloni o Salvadoru Daliju i Gaudiju, dok Venecija nije za nju grad ljubavi već grad melankolije koji pokupi ljubav svih ljubavnika. O gradovima piše onako kako je Crnjanski pisao o gradovima, pa tako primjerice u New Yorku, osim o muzejima, piše i o tome gdje je Nikola Tesla hranio golubove.

- Kada hoda gradom, Sanja Domazet se prije svega bavi kulturom. Zato se i Pula našla među ovim svjetskim gradovima, jer Pula odiše kulturom i multikulturalnošću, kazala je urednica knjige, dodavši da je Sanjin jezik svojevrsna poezija odnosno stih u prozi. Njena knjiga "Gradovi" ovih će dana biti predstavljena i u Rovinju, Trsti i Rijeci. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter