Putovali za 126 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na službena putovanja, dnevnice, troškove prijevoza i smještaja, gradski su službenici do listopada ove godine potrošili ukupno 96.550 kuna. Samo u dva posljednja mjeseca 2008. godine, službena su putovanja porezne obveznike koštala gotovo 30 tisuca kuna, a zbroji li se taj iznos s onim koji je utrošen ove godine, dolazimo do ukupno utrošenih 125.922 kuna. Iz podataka koje nam je proslijedio gradski pododsjek za informiranje, vidljivo je da se lanjskog studenog i prosinca najviše putovalo u Zagreb, kamo su zaposlenici Grada odlazili 37 puta.

Krajem prošle godine na službena putovanja se odlazilo u Opatiju, potom u Šibenik, Zadar, Trst, Rabac, Mestre, Rijeku i London. Upravo je londonsko putovanje na kojem je tjedan i pol dana boravila procelnica za socijalnu skrb Silvija Hrelja bilo najskuplje te je za boravak u britanskoj prijestolnici procelnica dobila dnevnicu u iznosu od 3.777 kuna, no troškovi prijevoza i smještaja u podacima koje smo dobili nisu spomenuti.

Samo jedan zagrebacki sastanak na kojem je u studenom prošle godine boravio sada vec bivši procelnik Nevio Prenc koštao je 1.440 kuna, a potonji je uz dnevnicu od 170 kuna, za prijevoz i ostale troškove dobio još 1.270 kuna. S druge strane, za trodnevni boravak na seminaru u Šibeniku, bivša dogradonacelnica Vesna Petrovic dobila je 1.278 kuna, koliko je isplaceno i djelatnicama Eleni Puh Belci, Jasmini Lichtenberg te ponovno Prencu za seminar u Šibeniku. Gradski zaposlenici gotovo svakodnevno odlaze na putovanja da bi se educirali i sudjelovali na seminarima i konferencijama, a i ove su godine najviše odlazili u Zagreb, gdje su boravili 112 puta.

Najskuplje putovanje ove je godine odradio gradonacelnik Miletic, koji je u listopadu boravio u Francuskoj, što je koštalo ukupno 6.501 kunu. Miletic je tog mjeseca bio i u Moskvi, Londonu, talijanskom Algheru i Francuskoj (nije naveden grad), kamo je otputovao radi "medunarodne suradnje, suradnje oko Arenaturista, strucnog usavršavanja i bratimljenja u Francuskoj", iz cega je razvidno da je putovao u Villefranche, grad s kojim je Pula potpisala ugovor o bratimljenju. Dvodnevni odlazak u London koji je Miletic iskoristio i za navijanje na utakmici nogometne reprezentacije koštao je 3.993 kune, dok je za tri dana Moskve potrošeno 4.118 kuna. Gotovo isti iznos utrošen je za peterodnevni odlazak u Salzburg, gdje je otputovao radi "kulturne suradnje". Cetverodnevna kulturna suradnja u Italiji, koju je u veljaci realizirao gradonacelnik, koštala je 2.963 kune.

U London je krajem kolovoza na šest dana otputovao i voditelj ureda gradonacelnika Bernard Zenzerovic, što je koštalo 4.651 kunu, a kao razlog odlaska navodi se tek "sudjelovanje na skupu". Medu skupljim putovanjima tu je peterodnevno putovanje dogradonacelnice Vere Radolovic u Bruxelles, za što je potrošeno 4.872 kune, odnosno 2.460 kuna za dnevnice i 2.412 kune za prijevoz i ostale troškove. Približno 3.300 kuna potrošila je Lorena Dropulic koja je krajem svibnja pet dana provela u Italiji "na manifestaciji", dok je za petodnevno sudjelovanje na manifestaciji u Italiji Maja Cvek dobila 2.551 kunu.

Iako zvuci nemoguce, podaci pokazuju da je srpanjski trodnevni posjet gradonacelnika Miletica Splitu i Hvaru koštao samo 510 kuna, što odgovara iznosu tri dnevnice, bez troškova puta ili smještaja. Isti je iznos potrošen za njegovog jedno i pol dnevnog boravka u Mariboru, kao i primjerice na sastanak u Italiji, gdje je pola dana boravio dogradonacelnik Fabrizio Radin.

Tijekom ove godine gradski zaposlenici na put su otišli 170 puta, a Zagreb je ponovno najcešca destinacija. S obzirom na neka zanimljivija putovanja na koja je gradonacelnik otišao u studenom, primjerice Turkmenistan, kao i cinjenicu da podatke o svim troškovima još nismo dobili, može se ocekivati da ce se svi troškovi službenih putovanja znati tek pocetkom iduce godine.


Podijeli: Facebook Twiter