Putopisno-životne avanture "Dezertera"

Dinko Telećan i Neven Ušumović (I. MARTINČIĆ)
Dinko Telećan i Neven Ušumović (I. MARTINČIĆ)

Višestruko nagrađivani prevoditelj, pjesnik i putopisac Dinko Telećan, koji je prije nekoliko mjeseci dobio Europsku nagradu za poeziju, gostovao je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige preksinoć u Gradskoj knjižnici Umag pred mnogobrojnom publikom. Predstavio je svoj prvi roman "Dezerter" u ovogodišnjem izdanju nakladničke kuće Algoritam.

Ravnatelj Gradske knjižnice Neven Ušumović kazao je da roman ima 28 poglavlja, a brojevi poglavlja nose dodatnu važnost, koja priziva simboliku različitih sakralnih tradicija, i od osobitog su značenja brojevi djeljivi s četiri i sedam.

- Ovi brojevi u različitim tradicijama označavaju prag, stupanj unutarnjeg ispunjenja ili prijelaz na drugu razinu svijesti. Što se tiče samog razvoja zbivanja u romanu, nakon nekoliko pročitanih poglavlja čitatelju je jasno da jednu liniju radnje slijedi u neparnim poglavljima, a drugu u parnim. Prva linija uvodi nas u otočku svakodnevnicu glavnog junaka, četrdesetogodišnjaka Borisa, druga prati njegovo formativno razdoblje krajem osamdesetih godina - odrastanje u Zadru, unutarnji otpor svemu onome što se događalo početkom devedesetih i odlazak u Španjolsku, a zatim u Maroko.

Telećanov roman je poput kristalne kugle, sažima i isprepleće vremenske tokove, neka poglavlja vode nas u prošlost, a druga naznačuju budućnost, rekao je Ušumović.

Ova književna večer organizirana je u suradnji sa Srednjom školom "Vladimir Gortan" iz Buja, čiji su učenici pripremili kratke intervjue za gosta. 

Telećan kroz putovanja svojih junaka na originalan način približava publici Španjolsku, Maroko, Indiju, pa čak i Šri Lanku. Međutim, ključna figura u romanu je "povratak". (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter