Putokazi slave u Puli 30. rođendan


U povodu obilježavanja 30 godina rada ove jedinstvene glazbene pojave, riječka vokalna skupina Putokazi idućeg će ponedjeljka, 17. studenog, s početkom u 20 sati, održati veliki koncert u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Poznati po osebujnoj višeglasnoj izvedbi koju prati plesno - scenski pokret pjevača, Putokazi su kroz tri desetljeća objavili 12 glazbeno i stilski različitih albuma te održali skoro tisuću koncerata, promičući cijelo vrijeme alternativan glazbeni izričaj u suvremenoj pop glazbi. Od osnivanja 22. veljače 1984. do aktualne osmeročlane postave, u Putokazima je pjevalo više od 400 pjevačica i pjevača, među njima i nekoliko kreativaca iz Istre.

Za 30. rođendan u pulskom INK-u, prvo će aktualna postava predstaviti novi album "Porculan", a zatim će u retrospektivi 1984.-2014. pod nazivom "Vremenska kapsula br. 30" 70-ak nekadašnjih pjevača Putokaza iz deset generacija publici predstaviti presjek repertoara Putokaza. Mnogi od tih pjevača nisu bili na pozornici desetak i više godina; izvest će poznate pjesme Putokaza u nešto izmijenjenim aranžmanima, a neke će generacije pjevati i pjesme koje nisu iz njihova razdoblja. Zajedničkim nastupom na nedavnoj proslavi u svojoj Rijeci, nastali su i neki sasvim novi zvuci poznate "Naranče" ili "Tararajčice".

Pulska publika moći će se prisjetiti elektro zvuka albuma "Mjesec", trip popa s Porinom nagrađenog albuma "Androida", prepoznatljivog etno zvuka albuma "Zemlja" i "Nova Zemlja". Na scenu će zatim i generacije pjevača  iz rane faze mjuzikala, obrada Beatlesa, filmske muzike, kao i predstavnici na Eurosongu Put i E.N.I te prve generacije Putokaza još iz davne 1984. godine.

Pjevače će u pulskom kazalištu pratiti bend sačinjen od nekadašnjih članova Putokaza, a to su Olja Dešić, Arsen Uran, Predrag Basara- Bayo, Alan Crnković, Marko Anić, Andrej Babić, Matko Basara i Lovro Mirth. Umjetničko, pak, vodstvo koncertne "Vremenske kapsule" uz Mirandu Đaković, čine korepetitori i aranžeri Olja Dešić, Andrej Babić i Marko Anić, koreograf Žak Valenta i stilistica Tajči Čekada.

Cijena ulaznice za slavljenički pulski koncert Putokaza u pretprodaji, na blagajni Istarskog narodnog kazališta i online do subote, 15. studenog iznosi 50 kuna, a od 16. studenog deset kuna više.

Ovdje pogledajte video najavu velikog koncerta Putokaza u Istarskom narodnom kazalištu.

U Putokazima pjevačice i pjevači iz Istre

Za svojih riječkih studentskih dana pojedini istarski pjevači glazbeno su stasali u Putokazima. Jedan od onih koji su se 1992. priključili Putokazima je i Alan Poropat iz Buzeta. Tih su godina u Putokazima pjevali i Anđela Jeličić, Kristina Jurman Ferlin, Patricia Antolović, Diana Odobašić i Nadan Kosanović.

- Oduvijek sam se htio baviti glazbom i sasvim slučajno sam 1992. naišao u Rijeci na audiciju Putokaza. Od tog dana pa idućih četiri godine naučio sam, zapravo, sve što glazba može dati čovjeku u glazbenom odrastanju, a i što ja mogu dati glazbi. Putokazi su mi bili jedna velika životna škola zbog profesionalnosti i kreacije, zbog odnosa prema sceni, od pjevanja do scenskih pokreta i kostimografije, a prije svega zbog prijateljstva i stalnog pozitivnog duhovnog ozračja među nama kaže Poropat. Putokazi su mu, dodaje, bili velika odskočna daska u današnjem radu. Već 17 godina u Buzetu radi s mladim pjevačima i plesačima, nastojeći im prenijeti ono suštinsko iz Putokaza. On će nastupiti u INK-u u ponedjeljak, i to za predstavljanja rane faze mjuzikala te pjesme s Eurovizije "Don't Ever Cry". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter