Putnik kozmičkih dimenzija


U atmosferi u znaku dobrih, pozitivnih emocija u subotu navečer, pred brojnim je posjetiteljima u Multimedijalnom centru Općine Medulin održano svečano otvorenje izložbe "Iz opusa Renata Percana (1936.-2016.)". Riječ je o izložbi reprezentativnih radova kojom se obilježava 80. godišnjica rođenja velikog crtača, koji bi upravo na dan otvorenja izložbe napunio 80 godina.

Pravi prijatelj

- Prije osam dana obilježili smo treću godišnjicu Renatove smrti, bio je to iznimno dobar i drag čovjek, odisao mirnoćom i staloženošću, svoju je patnju zbog bolesti pretvorio u predivne radove, to je bio čovjek kojem si jednostavno poželio biti prijatelj. Prije nekog vremena Općina Medulin krenula je s otkupom ostavštine toga umjetnika, i formirana je komisija u kojoj su, pored mene, mladi povjesničar umjetnosti Gianni Bužleta i Gorka Ostojić Cvajner, te nakon višemjesečnog rada napravili smo katalog svih njegovih umjetnina s oznakama. Njegov je opus bio toliko obiman, da nije bilo lako sve to katalogizirati. Tako smo došli do brojke od 2.981 umjetnine, slike, crteža, te 160 komada kataloga, deplijana, knjiga, monografija. Stalno bi neko novo djelo "iskočilo", nije to bio lagan posao, a posebno je teško bilo odabrati radove za izložbu, kazao je Klaudio Privrat koji ima veliku ulogu u postavljanju te izložbe.

Potom je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner govorila kako je to bio zahtjevan posao, te istaknula da je Privrat napravio iznimno veliki posao, koji dakako nije gotov, sada treba svu tu građu i trajno očuvati.

Dosljedan umjetnik

- Sve pohvale zaslužuju Privrat te mladi kolega Bužleta, koji je pokazao veliki interes i umjetničku radoznalost u ovom projektu, a premda je bilo teško odlučiti koja ćemo djela predstaviti, htjeli smo da tu budu zastupljena ona kapitalna, iako ima još puno važnih djela koja zbog prostornih ograničenja nisu ovdje stala. Percan je bio egzilant po izboru, vanjski svijet bio je za njega neželjena i nepotrebna destinacija, on je živio u sebi, uz svoju Reginu kao najbolju čuvaricu njegova opusa, bio je to putnik kozmičkih dimenzija, bezrezervno je obožavao renesansu, bio je dosljedan, častan, čist, sve je podario svome mikrosvijetu, veliki poklonik ljepote i dobrote. Bio je veliki čovjek i slikar, i ponosna sam što sam ga poznavala, kazala je Ostojić Cvajner.

Gianni Bužleta istaknuo je da mu je bila iznimna čast surađivati na ovome projektu, a Regina Percan obratila se uputivši riječi zahvale i uz prisjećanje na prošlotjedno predstavljanje knjige o svome životu s Renatom, ističući da joj Renato iznimno nedostaje nakon tolikih zajedničkih godina. Potom je pročitala pisma akademika Tonka Maroevića i Josipa Bratulića koji su joj uputili nakon što su pročitali njezinu knjigu, a kolega, sada umirovljeni novinar i urednik Vlado Mandić, urednik knjige Regine Percan "Život s Renatom", istaknuo je da bi se krajem listopada, kada se obilježavaju i dan Renatove smrti i tjedan kasnije njegova rođenja, trebali održavati Dani Renata Percana. Zamjenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin proglasio je izložbu otvorenom, a na kraju se Klaudio Privrat osvrnuo i na veliku ulogu Milana Polića u promidžbi i valorizaciji Percanova stvaralaštva.

Akademski slikar Renato Percan rođen je 29. listopada 1936. godine u Trgetu. Diplomirao je u klasi profesora Kinerta na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti u lipnju 1966. godine. Najveći dio svoga života proveo je u Medulinu, izlagao je od 1968. na 45 samostalnih i više od dvije stotine skupnih izložbi. Dobio je brojne nagrade i priznanja: 1982. godine dobio je drugu nagradu na Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta u Tuzli, 1996. odlikovao ga je Predsjednik RH Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 2006. od Grada Labina počašćen je nagradom za životno djelo, a 2010. godine uručena mu je Povelja počasnog građanina Općine Medulin. O Percanu su napisane dvije monografije, "Renato Percan – trideset stvaralačkih godina", (Depolo, 1997.), te "Renato Percan crtač" (Valušek, Ostojić – Cvajner, Glavan, 2007). Umro je u listopadu 2013. godine, te je pokopan na mjesnom groblju u Nedešćini.

Izložba će ostati otvorena za posjetitelje do 11. studenog 2016., od ponedjeljka do petka, u vremenu od 18 do 20.30 sati. Organizator događaja je Općina Medulin. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter