Putnički terminal čeka formiranje Ministarstva

Pula je smještena na odličnoj poziciji za početnu kruzer luku (Neven LAZAREVIĆ)
Pula je smještena na odličnoj poziciji za početnu kruzer luku (Neven LAZAREVIĆ)

Stabilizacija izvršne državne vlasti mogla bi konačno pokrenuti stavljanje državne imovine, pogotovo bivših vojnih područja, u funkciju lokalne samouprave. Već dugo godina spominjani proces rijetko kad je naišao na plodno tlo, no, program Vlade RH nudi upravo ubrzavanje takvog procesa. Pula stoga puno očekuje od takvih najava, a pogotovo za projekt izgradnje brodskog Putničkog terminala u pulskoj luci.

Studija isplativosti

Kako saznajemo iz Lučke uprave Pula, izrađena je Studija isplativosti gradnje i analiza troškova, što je financirano sredstvima iz fondova Europske unije, odnosno sredstvima strukturnih fondova i kohezijskog EU fonda putem ugovora koji je pulska Lučka uprava potpisala s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture. Razlog što projekt nije poprimio konkretne obrise je i nestabilna Vlada cijele godine, odnosno čekanje da novi premijer Andrej Plenković oformi novu Vladu RH kako bi se započeli pregovori o stavljanju bivšeg vojnog područja u funkciju lokalne zajednice. S obzirom da je očito da će ministar Goran Marić dobiti upravo taj resor, odnosno Ministarstvo za državnu imovinu, umjesto dosadašnjeg Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), proces stavljanja državne imovine, odnosno bivših vojnih područja koja su neiskorištena, u funkciju gradova i općina sada bi se trebao, prema najavama iz državnog vrha, značajno ubrzati.

Kako nam navode iz pulske Lučke uprave, analiza troškova u Studiji pokazala je itekako isplativost gradnje Putničkog brodskog terminala u Pulskom zaljevu, a sama izgradnja vjerojatno bi se također financirala dobrim dijelom sredstvima fondova EU-a.

U već ranijem predstavljanju projekta, navedeno je da bi se izgradila tri terminala, mola i ostali popratni objekti za kruzere u pulskoj luci, na rtu Guc, u bivšoj vojnoj zoni, a u to je uračunata i izgradnja kompletne infrastrukture. Cjelokupnim projektom Terminal bi istovremeno mogao primiti tri velika broda.

U prvoj fazi predviđena je izgradnja jednog terminala, 400 metara dugačkog mola, koji bi mostom bio povezan s kopnom, barem je tako prezentirano u Studiji isplativosti te analizi troškova i koristi za izgradnju terminala za pomorski putnički promet, dokumenta koji su zajednički izradili talijanski V. T. P. Engineering i Pomorski fakultet u Rijeci. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter