Putnicki Suhoj nestao na pokusnom letu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Putnicki zrakoplov Superjet 100 proizveden u ruskoj tvornici Suhoj s 46 putnika nestao je u srijedu s radara tijekom pokusnog leta iznad Džakarte, doznaje se od indonezijskih spasilackih služba.

"Letjelica je nestala iznad Bogora, južno od Džakarte. Nastavljamo potragu. Ne znamo je li se srušio", rekao je za novinsku agenciju AFP Gagah Prakoso, glasnogovornik nacionalne spasilacke službe. "Zrakoplov je poceo gubiti visinu i s 3000 metara spustio se naglo na 1800 i zatim mu se gubi svaki trag", dodao je Prakoso.

Zrakoplov je bio na pokusnom letu koji je trebao pokazati odlike novog civilnog modela Superjeta 100 (SSJ100) s kojim se Suhoj ponosi i koji je nedavno dobio certifikat za Europu.

Osobe u zrakoplovu bili su uzvanici, rekao je Herry Bakti, nacelnik za zracni promet u indonezijskom ministarstvu prometa. Pokusni let bio je dio medunarodne turneje tijekom koje je zrakoplov trebao imati pokusne letove Kazahstanu, Pakistanu, Mianmaru, Laosu i Vijetnamu, po ruskom veleposlanstvu u Džakarti.

Više zrakoplovnih kompanija, medu kojima i Aeroflot, vec koriste taj zrakoplov ili su ga narucile. Indonezijski Kartika Airlines kupio je 15 tih letjelica 2011. a Sky Aviation, drugi indonezijski avioprijevoznik, 12.

Suhoj Superjet 100 s kapacitetom od 68 do 103 putnika razvijen je u suradnji s Boeingom i talijanskom Finmeccanicom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter