Putnicima gužve ne smetaju previše

Villa Meneghetti (D. MEMEDOVIĆ)
Villa Meneghetti (D. MEMEDOVIĆ)

Na graničnom prijelazu Kaštel u petak je bila gužva, ali s tendencijom brzog prolaska vozila. Naime, kolona za izlazak iz zemlje protezala se od Istarskog ipsilona do granice, ali je bila u laganom kretanju, dok je kolona za ulazak u zemlju jučer ujutro bila znatno manja. Povećala se, međutim, u poslijepodnevnim satima, kad se kolona protegnula na tri kilometra, pa se na ulazak čekalo više od sat vremena.

Na graničnom prijelazu smo zatekli sve trake otvorene i policajce, hrvatske i slovenske, koji nisu puno zadržavali putnike. Naravno da su prema njihovoj procjeni neki automobili zaustavljani i kontrolirani temeljitije. Očito je da je na snazi dogovor obiju strana da kontrole ne bude previše rigorozne, pogotovo ne za vozila iz EU-a. S druge strane, ono oko čega još nismo postigli dogovor je mostić između bivšeg hrvatskog graničnog prijelaza i slovenskog, odnosno blizu trgovine. Mostić je već daleko od definicije derutnog stanja, to je ruglo puno rupa koje povremeno krpaju, a nikako da se u potpunosti sanira za promet. No, razina komunikacije između naše i slovenske policije je na zavidnoj razini, jer se dobro raspoloženje osjeća "u zraku". Za razliku od dana stupanja na snagu odredbe pojačanih kontrola i bojazni da bi nam takav način kontrole uvelike otežao dolazak gostiju, kad je na granici vladala određena doza kiselosti.

Vijetnamcima skupo

Budući da je za izlazak iz zemlje gužva bila veća, razgovarali smo s nekoliko putnika koji su se vraćali kući nakon odmora. Prvo što nam je zapelo za oko je mercedesov kombi njemačkih oznaka sa sedam Azijata, odnosno Vijetnamaca. Kad su predali putovnice hrvatskoj policajki razgovarali smo s njima i pitali ih gdje su bili i koliko dugo. Koji su im dojmovi, budući da su preletjeli pola zemaljske kugle da dođu kod nas i hoće li se opet vratiti. Čekanje u koloni im nije previše smetalo, jer granica je ipak - granica.

- Bili smo na odmoru u Puli četiri tjedna i sviđalo nam se. Pula i okolica su lijepe, a ljudi su ugodni. Vidjeli smo puno toga i uživali smo. No, moram vam priznati da ste nam malo skupi, ali sve ostalo je bilo super. Sumnjam da ćemo opet doći, zato jer uvijek putujemo na različita mjesta, vidjeti nešto novo, kazao nam je We, kompliciranog prezimena.

Bit će bolje

Da ne ispadne da ne cijenimo naše najdraže goste, Slovence, razgovarali smo s parom iz Ljubljane koji se vraćao s odmora u Savudriji. Gospođa je bila iznimno vesela, dok nam je njezin suprug u početku bio nekako "kiseo", možda zato što je ona vozila. No, kad smo ga pitali ako nešto nije valjalo u Hrvatskoj, rastegao je osmijeh i započeli smo ugodan razgovor. Pohvalili su more i hranu i nisu imali nikakvih zamjerki, niti im je smetalo što su čekali u koloni.

- Bilo nam je lijepo, oboje smo se dobro proveli tih pet dana. Opet ćemo se vratiti. Nije bilo nikakvih problema i nemamo zamjerki ni na što, niti za te kolone na granici. Zasad je tako, a valjda će biti bolje, mi tu ništa ne možemo, kazala nam je Nataša.

Prilikom ulaska u zemlju zaustavili smo Mojcu koja je putovala za Poreč gdje joj se nalazi obitelj na ljetovanju, a ona je zbog posla putovala kasnije. Kazala je da će ukupno ostati do tri tjedna i da im je to već ritual, iz godine u godinu. Za čekanje u koloni kaže da je malo nezgodno jer se gubi vrijeme, ali se nada da će te granice brzo biti ukinute i da ćemo vrlo brzo zaboraviti na gužve i zastoje. (Zapisao i snimio Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter