Putnici spašeni iz požara, onečišćenje sanirano

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U utorak je na području pulske luke održana vježba spašavanja putnika iz vatrom zahvaćenog hidroaviona. Bila je riječ o zajedničkoj akciji svih nadležnih službi i to Lučke kapetanije, Lučke uprave, policije, vatrogasaca i samih djelatnika tvrtke-koncesionara hidroavionskog prijevoza European Coastal Airlines (ECA). U nešto više od pola sata, uigrane ekipe profesionalaca pokazale su da mogu uspješno spasiti putnike, ugasiti požar i spriječiti moguća onečišćenja mora.

Koordinacija Lučke kapetanije

U startu vrijeme nije obećavalo da će se akcija doista uspješno i provesti. Tako je hidroavion u dolasku iz Splita kasnio oko pola sata zbog, kako smo saznali, loših uvjeta na letu do Pule. No, nakon što je ipak uspješno sletio na morsku površinu i iskrcao (prave) putnike, usred pulske luke pričekao je početak akcije.

Kako su istaknuli iz tvrtke ECA, vježba je simulirala izvanredan događaj pri slijetanju zrakoplova uslijed požara motora, a riječ je o redovnoj godišnjoj provjeri postupanja u slučaju izvanrednog događaja na aerodromu na vodi.

U pratnji djelatnika Lučke uprave Pula Siniše Kereša i Franka Klimana, bilo nam je omogućeno pobliže praćenje cijele akcije koja je započela spašavanjem putnika iz hidroaviona koji su prebačeni na kopno. Tada su sve ostale interventne ekipe krenule odrađivati svoj dio posla, a cijelom je akcijom koordinirala Lučka kapetanija Pula.

Najprije su vatrogasci simulirali vježbu gašenja požara na hidroavionu, potom su djelatnici Lučke kapetanije i Lučke uprave bile zadužene za postavljanje samoupijajuće brane koju su rastegnuli oko hidroaviona, odnosno oko mogućeg područja onečišćenja te u končanici započeli sa samom sanacijom onečišćenja, odnosno špricanjem disperzanta po onečišćenoj površini mora. U konačnici je hidroavionu pristupila i pomorska policija da bi odradila svoj dio posla - očevid.

Uspješne interventne ekipe

Sama završnica akcije, a to je tegljenje hidroaviona na servis, odgođena je zbog vremenskih nepogoda, ali to i nije bio krucijalni dio vježbe. U nešto više od pola sata cijela je akcija bila gotova, a organizatori su istaknuli i da je bila uspješna jer su sve nadležne interventne ekipe pokazale da znaju što im je činiti, da su uigrani i da u slučaju potrebe mogu doista biti od koristi osobama u nevolji koje su stradale na ili iznad vode.

"Budući da je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo lani početkom travnja izdala odobrenje za uporabu aerodroma na vodi u Puli te da operator aerodroma na vodi, tvrtka Europski Obalni Avioprijevoznik, izvodi redovne komercijalne operacije prijevoza putnika hidroaviona, provedba ove vježbe ima sa za cilj izvršiti provjeru koordinacije upravljanja svim službama i primjene standardnih operativnih postupaka te provjera planova zbunjivanja i interveniranja. Također, jedan od glavnih ciljeva je uočavanje i otklanjanje eventualnih nedostataka i uspostava komplementarnih

postupaka interveniranja u provođenju složene intervencije gašenja požara te spašavanja", kažu iz tvrtke ECA.

Inače ECA je osnovana 2000. godine i od tada intenzivno radi na povezivanju gradova i otoka duž Jadranske obale hidroavionskim prijevozom, a Pula je jedan od sedam obuhvaćenih aerodroma na moru od travnja 2015. godine. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter