Putnici odštetu trebaju tražiti u roku od 10 dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi putnici nasukanog broda Costa Concordia moraju cim hitnije podnijeti zahtjev za odštetu da na nju ne bi izgubili pravo, upozorava odvjetnica iz Firence Alessandra Fusi.

- Prema talijanskom zakonodavstvu rok za podnošenje zahtjeva za naknadu šteta je pet godina, no prilikom sklapanja ugovora o krstarenju putnici potpisuju da ce eventualnu odštetu tražiti u roku od 10 dana.

Buduci da nije sigurno kojih ce se odredbi predstavnici osiguravajuceg društva Costa Concordije držati, savjetujem svim gradanima koji su doživjeli havariju da odštetne zahtjeve pošalju cim prije, objašnjava odvjetnica Fusi i dodaje da putnici s nasukanog kruzera imaju pravo na povrat troškova putovanja buduci da se nasukavanje dogodilo netom nakon isplovljavanja.

Osim toga pripada ima pravo na odštetu za sve osobne stvari bez kojih su u nesreci ostali, kao i naknada nematerijalne štete, odnosno pretrpljenog straha i šoka.

- Naravno i da obitelji smrtno stradalih putnika imaju pravo na odštetu, no srecom nitko od hrvatskih državljana nije na Costa Concordiji izgubio život, rekla nam je odvjetnica Fusi procjenjujuci da ce se odštetni zahtjevi kretati izmedu 10 i 20 tisuca eura. Svim putnicima koji ce tražiti naknadnu štete odvjetnica Fusi spremna je pomoci.


Podijeli: Facebook Twiter