"Putnici" iz pulske Gimnazije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stihovi i kratki prozni uraci ucenika pulske Gimnazije ukoriceni su pod sugestivnim nazivom "Putnici", a zahvaljujuci velikom trudu i angažmanu profesorice Zlate Knez i nekolicine sponzora nedavno su ugledali svjetlo dana.

U moru raznih zbirki pjesama, proze, skupnih i samostalnih, ovi ucenicki radovi izdvajaju se zrelošcu i pokazuju da današnja mladež zna pisati, da ima ideja te da, ako je pravilno usmjerena (kao što je to u ovome slucaju cinila profesorica Zlata Knez), može stvoriti zanimljive i kvalitetne radove.

Neki ucenici nisu potpisali svoje radove, koji nose samo oznaku NN, što unosi dozu "tajanstvenosti" u zbirku, posebice ako se uzme u obzir da su radovi plod mladih ljudi koji su tek poceli stvarati i koji ne gledaju svijet pretjerano ružicastim naocalama vec itekako svjesno i savjesno.

Pjesme su filozofskog, introspektivnog tipa, ali i ljubavne, dok se prozni uraci doticu šarolikih tema. Ono što je zajednicko jest pristup – vidi se da su promišljeni i da žele prenijeti po(r)uku.

Priredivacica Zlata Knez kazala je: "Preporucam ovu zbirku i ljubazno umoljavam da se zanemare sve pogreške, moguce i nemoguce, da se ucenici predomisle i zaspu me svojim radovima kao mirisnim laticama, a oni dubljih džepova da posegnu u knjižice i prebace malo novca u plemenite svrhe nesportske".

Ostaje nada da ovi mladi nece zapostaviti književno stvaralaštvo te da ce samo napredovati, a ne, kao što je to cest slucaj, nakon srednjoškolskog entuzijazma prestati sa stvaranjem. U svakom slucaju, ucenici i profesorica Knez zaslužuju sve pohvale.


Podijeli: Facebook Twiter