Putnici iskrcani na kolodvoru, autobusu skinute tablice

Putnici su iskrcani na autobusnom kolodvoru u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Putnici su iskrcani na autobusnom kolodvoru u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Nedavno je na pulskom autobusnom kolodvoru inspektor cestovnog prometa, u jednoj od redovnih akcija, dva autobusa isključio iz prometa i skinuo im tablice. Radi se o autobusima koji su kretali na put te su putnici bili primorani napustiti autobus. Incident je, kako smo uspjeli doznati, izazvao popriličan revolt putnika, ali i prijevoznika. Problem je u regulativi jer, dok jedni smatraju da na međunarodnim linijama prijevoznici ne bi smjeli kupiti putnike unutar zemlje, drugi tvrde da to mogu jer smo sada svi dio Europske unije i nema više unutarnjeg prijevoza koji bi se odnosio samo na Hrvatsku.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture od dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji započelo je izdavati dozvole EU-a za obavljanje međunarodnog prijevoza putnika na temelju Uredbe EU-a. Od početka izdavanja tih dozvola u nju se nisu upisivale nikakve posebne napomene o zabrani obavljanja takozvane kabotaže, odnosno prijevoza putnika ili tereta između pojedinih mjesta na području jedne države, iako se, kaže Ministarstvo, takav prijevoz može obavljati samo uz posebno dopuštenje nadležnog tijela države članice.

"Zbog naknadno utvrđenog postupanja hrvatskih prijevoznika da kroz uspostavu međunarodnih linija otvaraju mogućnosti za obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika, što nije dopušteno, i što ne smije biti svrha izdavanja dozvola za međunarodni prijevoz, od početka ove godine, u dozvole se upisuje posebna napomena o zabrani obavljanja unutarnjeg prijevoza putnika", piše u obrazloženju Ministarstva koje je ustvrdilo da se dakle za kabotažu sada traži posebno dopuštenje koje oni izdaju.

Kako smo uspjeli doznati, u Puli su sporne tri linije i to sa svakodnevnim polascima Zagreb - Trst koji prolazi kroz Rijeku i Pulu (u 10.15 sati), potom Trst - Zagreb koji iz Pule kreće u 8.45 sati, a prolazi i kroz Rovinj, Novigrad, Poreč i Rijeku te treća linija koja ide za mađarski grad Harkany, a iz Pule kreće u 11.45 sati. Upravo je s jedne od ovih linija cestovni inspektor iskrcao putnike. U tom slučaju prijevoznik je bio Črnja tours koji je, zbog skinutih tablica s autobusa, morao poslati drugi da pokupi te putnike, a sve to očekivano nije prošlo bez glasnog i masovnog protesta zbog cijelog incidenta. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter