Putinu se sudi, na videu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Montirana videosnimka na kojoj se ruskom premijeru Vladimiru Putinu sudi zbog "planiranja teroristickih napada" pregledana je u srijedu više od dva milijuna puta, tri dana nakon njezina objavljivanja na internetu.

"Uhicenje Vladimira Putina: izvješce iz sudnice" pokazuje sadašnjeg premijera kojemu na moskovskom sudu Hamovniceski sudi Viktor Danilkin koji je koncem 2010. osudio bivšeg naftnog magnata i kriticara ruskog režima Mihaila Hodorkovskog.

Nasnimljeni glas (www.youtube.com/watch?v=v1hLtFn4CLU) govori da se Putinu sudi za "pronevjeru državne imovine", "zlouporabu ovlasti", "financijske malverzacije" i "umiješanost u planiranju teroristickih napada kojima se htjelo posijati strah medu stanovništvom i utjecati na državne ustanove".

Na snimci, koja traje nešto manje od minute, vidi se Putina pognute glave kako stoji u kavezu kojim defiliraju i optuženici ruskih sudova. U srijedu oko 14.00 sati po srednjoeuropskom vremenu imao je 1,99 milijuna posjeta, ili 600.000 puta više nego tijekom jutra.

"Nisam ocekivao ovakav uspjeh", rekao je Vadim Korovin, cija je tvrtka Lancelot stavila snimku na internet. "Vjerojatno bi ga mnogi rado vidjeli u zatvoru", dodao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse. Video koji je u utorak objavljen na internetu na youtubeovu racunu LancelotChannel koji pripada Lancelotu (www.lancelot-video.com) reklama je za dokumentarni film "Ubojstvo u Rusiji" iz 2002.

U tom filmu se rusku saveznu sigurnosnu službu (FSB) optužuje za organiziranje napada u 1999. u Rusiji kako bi se opravdao novi rat u Ceceniji i omogucio dolazak na vlast Vladimira Putina, koji je i sam bivši agent KGB-a i bivši ravnatelj FSB-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter