Putinu pismo 11 dobitnika Nobelove nagrade za mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaest dobitnika Nobelove nagrade za mir, među kojima južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, pisalo je ruskom predsjedniku Putinu zalažući se za 30 članova posade broda Greenpeace uhićenih u rujnu, u pismu objavljenom u četvrtak.

"Pišemo vam kako bismo vas zamolili da učinite što je u vašoj moći kako bi se pretjerane optužbe za gusarstvo podignute protiv 28 aktivista Greenpeacea, slobodnog fotografa i videoumjetnika, poništile, a da svaka optužba protiv njih bude u skladu s međunarodnim i ruskim zakonom", rekli su potpisnici.

"Uvjereni smo da dijelite našu želju za poštivanjem prava na nenasilan prosvjed", pišu oni u pismu koji je objavila ekološka nevladina organizacija Greenpeace.

Jedanaest potpisnika, među kojima su i iranska odvjetnica Shirin Ebadi i Amerikanka Jody Williams, upozorava ruskog predsjednika na opasnost od naftne eksploatacije u Arktiku.

Brod Greenpeacea zaustavila je i pretražila ruska postrojba 19. rujna nakon što su se aktivisti pokušali popeti na naftnu platformu Gazproma kako bi osudili ekološke opasnosti.

Trideset članova posade, od kojih 26 stranaca, privedeno je i optuženo za "gusarstvo", zločin za koji se u Rusiji može dobiti 15 godina zatvora.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je da potpisnici pisma nisu odabrali pravog primatelja. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter