Putinu odobreno raspoređivanje vojnih snaga u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, jednoglasno je u srijedu odobrio zahtjev predsjednika Vladimira Putina da u Siriji razmjesti vojne snage, izjavio je predstojnik predsjednikova ureda Sergej Ivanov.

Čelnik Kremlja navodi da se odluka o korištenju ruske vojske u inozemstvu odnosi samo na ratno zrakoplovstvo, a ne na kopnene snage, prenosi RIA.

Iako Kremlj u svom zahtjevu nije naveo na koju bi se zemlju ta odluka odnosila, Ivanov je nakon glasovanja rekao: "Radi se o Siriji".

Ivanov je također rekao da je Sirija zatražila od Rusije vojnu pomoć.

Rusija trenutno pojačava svoju vojnu nazočnost u Siriji a Moskva čvrsto stoji iza režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Kremlj: Ruske snage u Siriji borit će se protiv terorizma

Glavni vojni cilj Rusije u Siriji je borba protiv terorizma i potpora snagama predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Glavni cilj nam je borba protiv terorizma i potpora legitimnim sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma i ekstremizma", odgovorio je Peskov na pitanje o tomu može li Rusija zajamčiti ograničavanje svojih zračnih napada na džihadiste IS-a.

Peskov je odbio kazati je li Rusija već počela sa zračnim napadima u Siriji, a ruski dužnosnik upoznat s ovim pitanjem za Reuters je u srijedu rekao da je Rusija poslala svoje vojne stručnjake u nedavno osnovan centar u Bagdadu iz kojega će se koordinirati zračni napadi i aktivnosti kopnenih snaga u Siriji. 

Nije otkrio o kolikom je broju stručnjaka riječ. 

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da se centar koristi za razmjenu informacija o potencijalnim zračnim napadima u Siriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter