Putin:Pridnjestrovlje treba odlučiti o svojoj sudbini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pridnjestrovlje trebalo bi "samo odlučiti o svojoj sudbini", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, pošto je dan ranije parlament te proruske separatističke pokrajine iz Moldavije zatražio priznanje neovisnosti.
"U konačnici treba omogućiti ljudima da sami odluče o vlastitoj sudbini", rekao je Putin na višesatnoj seansi s nacijom koja mu je putem televizije postavljala pitanja, a on odgovarao.
 
"Radit ćemo na tome s našim partnerima" i "potreban je dijalog s Moldavijom i Ukrajinom", rekao je.
 
Parlament Pridnjestrovlja pozvao je u srijedu Rusiju da prizna njezinu neovisnost kao što je to učinila na Krimu koji je sebi pripojila.
 
Pridnjestrovlje s pola milijuna stanovnika smješteno je između Moldavije i Ukrajine. Međunarodna zajednica nije priznala rezultat referenduma iz 2006., kojom se njezino uglavnom rusofono stanovništvo izjasnilo za pripojenje Rusiji.
 
U četvrtak se u Moskvi očekuje parlamentarno izaslanstvo predvođeno predsjednikom pridnjestrovskog parlamenta Mihailom Burlom.
 
Rusija je podržala Pridnjestrovlje u njezinu ratu za neovisnost početkom 90-ih i drži u toj regiji oko 1.500 vojnika, protivno volji moldavske vlade i unatoč tomu što je 1999. obećala povući ih. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter