Putinova stranka ima apsolutnu vecinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranka Jedinstvena Rusija Vladimira Putina dobila je apsolutnu vecinu u Dumu, donjem domu parlamenta, s 238 zastupnika od ukupno 450, prema rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo izborno povjerenstvo u Moskvi.

Komunisti, na drugom mjestu nakon parlamentarnih izbora u nedjelju, imat ce 92 zastupnika, stranka Pravedna Rusija (lijevi centar) 64 te Liberalno-demokratska stranka 56, u skladu s pravilima podjele mjesta, rekao je Vladimir Curov, predsjednik središnjeg izbornog povjerenstva.

Podjela mandata zastupnicima izracunata je na temelju prebrojavanja glasova u 96 posto glasackih ureda. Putinova stranka dobila je 315 mjesta u Dumi na izborima 2007. te sad gubi dvotrecinsku vecinu koja joj je omogucila promjenu Ustava.

Masovne izborne prevare, blokiranje više nezavisnih internetskih stranica, onemogucavanje rada izbornih promatraca i novinara obilježili su u nedjelju ruske parlamentarne izbore, tvrdi oporba i upozorava da je demokracija u Rusiji krenula unazad.

"Zbog masovnih i oganiziranih izbornih prevara koje je na sustavan nacin provela stranka na vlasti, ne možemo govoriti o izborima. Bolje je ne koristiti tu rijec", izjavio je za strane agencije Sergej Kovaljev, bivši politicki zarobljenik iz sovjetske ere i kriticar Kremlja.

Za Dimitrija Oreckina, iz nevladine udruge Gradanin promatrac koja nadgleda izbore, "to su najskandalozniji izbori u našoj povijesti". Oreckin takoder ocjenjuje da je "vlast uhvatila panika".

Zbog neregularnosti izbora, kako tvrdi oporba, u Moskvi i Sankt Petersburgu je policija uhitila više od 170 prosvjednika, medu kojima i Eduarda Limonova, oporbenjaka i pisca koji je najavio kandidaturu za predsjednicke izbore 2012. "Sramota", skandirali su prosvjednici u Moskvi, tražeci "Limonova za predsjednika". Prosvjednici su u dva najveca ruska grada porucili da su "izbori farsa" i da su "izbori bez oporbe zlocin".





Tijekom dana, više nezavisnih medija je postalo žrtvom hakerskih napada, poput radio postaje Eho Moskva i internetskog portala Slon.ru te organizacije za nadzor izbora Golos. Oni su objavili kako su njihove internetske stranice jutros "srušili" hakeri nastojeci ih na taj nacin ušutkati zbog objavljivanja informacija o nepravilnostima koje su se dogodile tijekom današnjih parlamentarnih izbora.

"Cini nam se da središnje izborno povjerenstvo, državno odvjetnišvo i hakeri djeluju zajedno", rekao je za Reuters direktor portala Slon.ru Maksim Kašulinski. Golos je osudio "kampanju zastrašivanja koju provodi vlast", pojašnjavajuci da se aktivistima udruge prijetilo telefonom te da je tužiteljstvo u Moskvi otvorilo istragu protiv te nevladine udruge, optužujuci je za širenje "glasina". Golos je tako zaradio kaznu od 30.000 rubalja (700 eura).

Prošli je tjedan ruski premijer Vladimir Putin, ujedno i bivši predsjednik u dva mandata, proglasio nevladine udruge "Judama".


Podijeli: Facebook Twiter